Rielerweg 73, 7416 ZB te Deventer

Inleiding

Rooms katholieke KERK, opgedragen aan Johannes Vianney (Pastoor van Ars), gebouwd in ca. 1930 naar ontwerp van M. Roebbers. De kerk is gebouwd in traditionalistische stijl met schoon metselwerk. De entreeportalen en scheidingsbogen hebben een parabool vorm.

Hoewel het een basiliek betreft heeft de kerk de ruimtewerking van een centraalbouw. Het schip is even breed als hoog, het koor is breed en in verhouding ondiep, waardoor de viering van de eredienst goed te volgen is. De keuze voor een dergelijke overzichtelijke plattegrond was het gevolg van de liturgische vernieuwingsbeweging in de jaren '20 die streefde naar actievere deelname van de kerkgangers aan de mis, waartoe een overzichtelijker ruimtetype nodig was.

Het glas-in-lood in de kerk is vervaardigd door Asperslagh uit Den Haag.

Omschrijving

Driebeukige basiliek onder zadeldak met dakruiter, met een smallere narthex onder een lager zadeldak en een vijfzijdige absis.

De voorgevel van de narthex heeft entrees in portieken met paraboolbogen en drielicht vensters. In de geveltop een nis met het beeld van Pastoor van Ars.

Aan de zijgevels steunberen op de traveescheidingen.

Het schip heeft zes traveeën onder een open houten tongewelf. De scheibogen van het gewelf rusten op uitgemetselde pilasters. Per travee op de begane grond een paraboolboog, in de lichtbeuk drie spitsboogvensters en vijf ruitvormige vensters. Aan de westzijde boven de narthex drie balkons. Het koor heeft de vorm van een halfronde absis met straalkapellen onder paraboolbogen. In het halfronde gewelf dubbele spitsboogvensters.

Het interieur van de kerk is verrijkt met houtsnijwerk. Banken en bankenplan zijn origineel.

Rooms katholieke kerk van architectuurhistorisch belang vanwege:

- de kwaliteit van het ontwerp in traditionalistische stijl

- de typologie van een basiliek met de ruimtewerking van een centraalbouw, passend in de liturgische vernieuwingsgedachte van de jaren `20 van de twintigste eeuw

- de gaafheid van met name het interieur

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk