Bij Ceintuurbaan 18, 7415 AL te Deventer

Inleiding

Bij de stichting in 1869 van de rooms katholieke begraafplaats is het POORTGEBOUW/BAARHUIS gebouwd. Het bakstenen gebouw is uitgevoerd in een mengvorm van neo-gotiek en Hollandse neo-renaissancestijl. Dit poortgebouw is nagenoeg identiek aan het exemplaar dat in Rijssen staat (mon.nr. 508557) op de in 1880 gestichte r.k. begraafplaats aldaar. De klok is gegoten door Gerhardus van Wou.

Omschrijving

Vrijstaand poortgebouw/baarhuis opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, gedekt met leien. Het dak heeft in het midden steekkappen boven het poortgedeelte. Op de kruising van de kappen een overhoeks geplaatst hoog klokkentorentje met ingezwenkt tentdak (boven inzwenking octogonaal) met leien in Maasdekking. Galmgaten onder topgeveltje met windveren. Trapgevels aan alle dakeinden.

Het gebouw heeft een horizontale gevelgeleding: een bakstenen plint, sierbanden van baksteen en waterlijsten. In de gevels aan de straatzijde (Z) en in de poort blinde spitsboognissen. Aan de begraafplaats zijde (N) recht gesloten deuren onder uitgemetselde spitsbogen met gotische traceringen in de boogvelden. Risalerend poortgedeelte met spitsbogen. Poortdoorgang onder kruis-ribgewelf. In de geveltoppen recht gesloten vensters onder spitsbogen. Roosvensters in alle boogvelden. Muurankers in siersmeedijzer. In de dakruiter bevindt zich een klok met de slagtoon C2 en datering 1494, gehangen in een smeedijzeren klokkenstoel.

Poortgebouw/lijkenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de Rooms Katholieke begraafplaats

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de gebruikte typologie

- vanwege de ligging van het gebouw aan de Ceintuurbaan

- vanwege de gaafheid

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Poortgebouw Katholieke begraafplaats
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Katholieke begraafplaats