Boreelplein 48, 7411 CG te Deventer
Boreelplein 55, 7411 CG te Deventer
Boreelplein 42, 7411 CG te Deventer
Boreelplein 43, 7411 CG te Deventer
Boreelplein 39, 7411 CG te Deventer
Houtmarkt 5, 7411 CG te Deventer

Inleiding

De KAZERNE met de naam "Boreelkazerne" is gebouwd in 1847-'48, naar ontwerp van B. Looman, met als constructeur J.H. Rijsterborgh. Het gebouw is ontworpen in Neo-Romaanse stijl (rondbogenstijl).

Het bouwkundig ontwerp dateert uit een tijd waarin materiaal duurder was dan arbeid. De constructie verjongt per bouwlaag; de muren van de begane grond zijn 2,5 steens, van de eerste verdieping 2 steens en van de tweede 1,5 steens.

Het casco is nog in originele staat. Rond 1900 zijn brandwerende deuren aangebracht.

In de jaren '50 is de kazerne enigszins gemoderniseerd, enkele trappen zijn vervangen, enkele slaapzalen zijn kantoren geworden.

Tussen de vleugels van het gebouw een ERFSCHEIDING.

Omschrijving

Kazerne opgetrokken in baksteen over drie bouwlagen met mezzanino vanaf een U-vormige plattegrond onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. De mezzanino verdieping met gietijzeren roosvensters is witgepleisterd waarmee een kroonlijst is gesuggereerd. De drie trappenhuizen, centraal in de drie bouwvolumes, zijn tussen brandkeermuren gevat die door de mezzaninogevel en het dakschild steken. Onder de vensterdorpels op beide verdiepingen loopt rondom een waterlijst, de onderste zwaarder uitgevoerd. Op alle verdiepingen zestienruits gietijzeren rondboogvensters met zesruits bovenlicht met radiale roedenverdeling.

De zuidvleugel is met vijftien vensterassen in de buitengevel langer dan de noordvleugel met tien. De kopgevels van de vleugels tellen twee vensterassen.

In de hoofdgevel aan de binnenhof (W) tussen de brandkeermuren een middenpartij over drie vensterassen met daarin de entree. Deze heeft een groot halfrond bovenlicht met een stervormige roedenverdeling. Aan weerszijden van de middenpartij acht vensterassen. In de oksels, voor de trappenhuizen van de vleugels, dezelfde entrees.

De achtergevel (O) heeft eenzelfde geleding als de hoofdgevel. Aan weerszijden van de gevel werken de kopgevels van de vleugels als hoekrisalieten.

Ter hoogte van de mezzanino in de binnengevel van de vleugels en in de achtergevel dubbele laaddeuren.

De erfscheiding bestaat uit een gietijzeren hekwerk tussen geschoorde gietijzeren pijlers met goudkleurige hellebaarden. De toegangshekken bevinden zich tussen bakstenen pijlers met uitgemetselde rondboog friezen.

Kazerne van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- in de geschiedenis van de vaderlandse militaire defensie