Deventer D 846
Langestraat 134, 7419 AW te Deventer

Inleiding

De Hoven, gelegen aan de overkant van de IJssel, is in aanleg een uit de zeventiende eeuw daterend tuinengebied. Deventenaren richtten hier in de vorige eeuw ontspannings- en moestuinen in. Een gebruikelijk onderdeel van deze cultuur vormde het genieten van een kopje thee in een speciaal daartoe gebouwde theekoepel, onderwijl genietend van het uitzicht. In het gebied komen meerdere theekoepels voor. Deze THEEKOEPEL dateert van rond 1860 en is uitgevoerd in Neo-Classicistische stijl.

De koepel staat op een verhoging omdat de laag gelegen Hoven wel eens overstroomden en omdat dit een goed uitzicht verschaft. Van het uitzicht is nu niet meer te genieten, de koepel staat in de tuin van een eengezinswoning.

Omschrijving

Zeshoekige theekoepel op een stenen basement met stoep onder een uitzwenkend tentdak. De gootlijst met overstek steunt op ijzeren consoles. De blinde rugzijde is gemetseld in baksteen. Haaks op de rug twee deels gemetselde deels houten gevels. De overige drie zijden zijn in hout uitgevoerd. In de vijf houten geveldelen glasdeuren tussen pilasters, verbonden door een rondboog met kuif, met halfrond bovenlicht met radiale sierroeden.

Theekoepel van cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als herinnering aan het oorpsronkelijk gebruik van de Hoven