510787 - Complex Hunzeweg
Ezinge C 932
Hunzeweg 36, 9893 PD te Garnwerd

Omschrijving

BRUGWACHTERSWONING met aangebouwde SCHUUR uit 1932-33, opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen in Noors verband op een trasraam van klinkers met rollaagbeëindiging. Het zadeldak is gedekt met een rode Hollandse pan en heeft een gemetselde schoorsteen midden op de nok, een rechthoekige houten goot met overstek, en in het noordelijk dakvlak een dakkapel met tweeruits venster. De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een houten deur met een vierruits deurlicht in een portiek van drie gemetselde, verspringende rollagen. Naast de deur een driezijdige erker met drie ruiten. In de topgevel twee tweeruitsvensters met bovenin de top een klein venster.

De zuidgevel heeft twee samengestelde vensters, evenals de westgevel die een topgevel heeft met dezelfde vensterindeling als die van de oostgevel. Alle vensters hebben een rollaag. De noordgevel heeft een betonnen koekoek voor één keldervenster, afgesloten door een ijzeren rooster.

Aan de noordgevel is een kleine SCHUUR gebouwd onder een plat dak van mastiek en grind. De westzijde heeft een deur met vierruits deurlicht, de noordzijde twee samengestelde vensters en de oostzijde één klein venster.

Brugwachterswoning bij ophaalbrug van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van het complex