510809 - Kantoorwoning
Hoofdstraat W 70, 9951 AC te Winsum

Winsum, Hoofdstraat Winsum 70

Objectomschrijving

Omschrijving

De twee bouwlagen hoge voormalige KANTOORWONING is opgetrokken in een bruine baksteen op een iets uitspringend trasraam in dezelfde kleur steen en wordt verlevendigd door trapgevels en een hoektorentje. Natuurstenen gevelbanden en gietijzeren sierankers sieren de gevels die worden bekroond door een samengesteld dak gedekt met leien (maasdekking). De kap wordt omlijst door een houten goot en draagt vijf dakkapelletjes, deels met op de ruit geschilderde blinden, deels met blank glas en deels met een houten luik ervoor. De vensters, enkelvoudig en samengesteld, met een bovenlicht van glas-in-lood of geheel met glas-in-lood, hebben een segmentboog met natuurstenen sluit- en aanzetstenen en natuurstenen onderdorpels, geaccentueerd door granieten blokjes. De vensters op de verdiepingen hebben een boogtrommel gevuld met siermetselwerk. Bijna alle vensters hebben luiken die tot het kalf reiken.

De hoofdentree bevindt zich aan de noordzijde in een risaliet met trapgevel en bestaat uit een getoogde paneeldeur met natuurstenen omlijsting met gebogen fronton waaronder een ovalen bovenlicht met roedenverdeling. Voor de entree een gemetselde stoep van vier treden met natuurstenen dekplaten en bordes, geflankeerd door twee muurtjes met dekband. Bij de entree een baksteen met de inscriptie: D.R. - V.O. 1911. Links van de entree bevindt zich een uitgebouwd portaal met een lessenaarsdak tussen twee trapgevels dat reikt tot de onderdorpel van het erboven liggende verdiepingsvenster. Aan de oostzijde van het portaal een paneeldeur met rond kijkgat met ijzeren smeedwerk onder een strek met sluit- en aanzetstenen. Een stoep met vier treden, identiek aan die van de hoofdentree, alleen smaller, verleent de toegang. Aan de noord- en westzijde van het portaal een getoogd venster.

De oostgevel heeft een zijrisaliet met trapgevel, een erker en een achtkantige toren op de hoek met de zuidgevel. De driezijdige erker met vijf vensters heeft een balkon met gemetselde balustrade, waarop een deur uitkomt met in het glas-in-lood bovenlicht het gemeentewapen. Aan weerszijden van de deur een venster. De hoektoren heeft drie bouwlagen met op elke bouwlaag vijf vensters, die worden gescheiden door een lijst van decoratieve baksteen en een boogfries. De vensters op de eerste laag hebben een glas-in-lood bovenlicht onder een segmentboog, op de tweede laag een glas-in-lood bovenlicht onder een segmentboog met boogtrommel en die op de derde laag zijn geheel van glas-in-lood onder een strek. De toren wordt bekroond door een achtkantige torenspits met geprofileerde houten goot en op top een zinken bol en een dolfijn als windwijzer.

De zuidgevel heeft een bakstenen erker met aan de beide zijkanten openslaande deuren met glas en als bovenlicht een dubbel boogvenster onder een segementboog met sluit- en aanzetstenen van natuursteen. Een natuurstenen stoep van drie treden, met aan weerszijden een bakstenen muurtje, verleent aan beide zijden toegang naar buiten. De erker heeft in het midden twee openslaande vensters onder eenzelfde bovenlicht als de deuren aan de zijkant. Onder de onderdorpels bevindt zich een bakstenen "boogfries". Op de erker een balkon met gemetselde balustrade voor twee openslaande deuren met tweeruits bovenlicht en segmentboog.

Aan de achterzijde (westkant) een één bouwlaag hoge bakstenen aanbouw met twee vierruits vensters aan de zuidkant en openslaande deuren met stoep ervoor aan de westkant. Op het dak een gemetselde balustrade voor een gepleisterde geveldeel met deur met glas-in-lood boven- en zijlichten. De rest van de achtergevel is aangesloten op de nieuwbouw.

Het INTERIEUR van het gebouw is deels nog intact. Met name de hal op de eerste verdieping met parketvloer, balkenplafond, paneeldeuren met omlijsting met kroonlijst en houten kast met kroonlijst en pilasters, is het vermelden waard.

Kantoorwoning van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een prestigieus uitgevoerde notariswoning in neo-renaissance stijl uit het begin van deze eeuw

- vanwege de zorgvuldige detaillering en het materiaalgebruik

- als exemplarisch voorbeeld uit het veelzijdige oeuvre van architect G. Nijhuis