Adorp G 101
Hekkumerweg 1, 9774 TH te Adorp

Inleiding

VILLA met aangebouwde SCHUUR in 1915 gebouwd in opdracht van H. Raangs uit Adorp naar een ontwerp van architect T. Reitsema uit Leens in een stijl die kenmerken vertoont van het Rationalisme, de Art Deco en in mindere mate de Art Nouveau. In 1950 is de schuur verbouwd tot garage en omstreeks 1980 is de zolderverdieping verbouwd; in de loop der tijd zijn hier en daar kozijnen geheel in stijl vernieuwd.

Omschrijving

Eén bouwlaag hoge, deels onderkelderde villa op samengestelde plattegrond wordt gedekt door samengestelde kap. A-symmetrisch ingedeelde gevels zijn gepleisterd en hebben trasraam van gesinterde donkerpaarse steen. Vensters zijn verticaal en worden beëindigd door een met geometrische motieven gedecoreerde latei van natuursteen, in bovenlichten gekleurd glas-in-lood met Art Nouveau-motieven. Houten goot op klossen met eronder een fries van rode baksteen. Kap is gedekt met geglazuurde bruine tuiles du Nord; op beide hoeknokken een metalen piron; op zuidelijk dakschild een gepleisterde schoorsteen; op oostelijk dakschild een dakkapel met driedelig venster en een gebogen dak.

Entree in zuidgevel; op het punt, waar de gevel verspringt, bevindt zich een aan twee zijden opengewerkt portiek met een gepleisterde hoekpilaster en een balustrade van gesinterde donkerpaarse steen, beëindigd door natuurstenen elementen; portiek wordt aan twee opengewerkte zijden beëindigd door een geometrisch gedecoreerde latei van natuursteen; vloer van portiek is van beton; lage stoep van baksteen en beton. In portiek een houten voordeur met in bovenste deel een klein horizontaal venster en erboven een horizontaal bovenlicht met gekleurd glas-in-lood; naast voordeur een klein verticaal venster met gekleurd glas-in-lood in bovenlicht. Rechts van portiek een verticaal venster. Tussen venster en portiek, ter hoogte van latei vier geverfde roodbruine en crèmekleurige tegels gedecoreerd met geometrische motieven. Links van portiek, in terugliggend gevelgedeelte, een tweedelig venster en klein verticaal venster. In achtergevel, westgevel, een verticaal venster. Boven portiek, in doorgetrokken gevelgedeelte van zuidgevel, een loggia met twee gepleisterde pilasters die een natuurstenen latei met geometrische decoraties dragen; tussen pilasters een opengewerkte, gepleisterde balustrade; loggia heeft twee getoogde negenruits vensters en een deur. Naast loggia twee achtruits vensters met elk een decoratief luik. Oostgevel heeft in zuidelijk gedeelte een driezijdige erker; noordelijk gedeelte heeft een topgevel met een uitkragend beschot en daaronder twee achtruits vensters met elk een luik; op begane grond een tweedelig venster; tussen dit venster en erker een gevelsteen met opschrift 'HECTICUM'. Noordgevel verspringt ongeveer halverwege; op het punt, waar noordgevel verspringt, is de hoek gedeeltelijk gesnoten en bevindt zich een smal verticaal venster. In oostelijk, terugliggend geveldeel van noordgevel een tweedelig venster en onder goot vakwerk van rode baksteen. Westelijk geveldeel heeft twee kleine verticale vensters, een tweedelig venster met daaronder twee keldervensters beëindigd door rollaag en een kleine topgevel met een klein tweedelig achtruitsvenster; topgevel wordt aan onderzijde beëindigd door cordonlijst op klossen. Aangebouwde schuur heeft gepleisterde gevels met lage trasraam van gesinterde donkerpaarse steen en wordt gedekt door een plat dak; goot op klossen. In oostgevel een klein rond roosvenster met gietijzeren roeden omgeven door een rollaag van rode baksteen. In noordgevel vier van deze vensters, in westgevel één en een afwijkende. In zuidgevel een niet-originele garagedeur, een klein verticaal venster en een niet-originele deur met lage stoep en horizontaal bovenlicht met gekleurd glas-in-lood. INTERIEUR is, wat indeling op begane grond betreft, grotendeels oorspronkelijk. In hal een houten trap met balustrade van Art Deco-houtsnijwerk en trappaal bekroond door een vogel; vloer van granito; originele deuren met omlijsting in de stijl van de Art Deco; tochtdeur en bovenlicht met gekleurd glas-in-lood met Art Nouveau-motieven; op overgang van hal naar gang een afgeplatte spitsboog. Kamer-en-suite aan oostzijde heeft suitedeuren met in vensters gekleurd glas-in-lood met Art Nouveau-motieven; plafonds van beide kamers zijn gedecoreerd met sjablonen met Art Nouveau- en Art Deco-motieven.

Villa van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een villa uit het eerste kwart van de twintigste eeuw gebouwd in stijl met kenmerken van het Rationalisme en de Art Deco in de provincie Groningen

-als goede representant van het oeuvre van T. Reitsema

-vanwege de hoge esthetische kwaliteit van het ontwerp