Bij Kruisstraat 22, 9953 PL te Baflo

Inleiding

VOETGANGERSBRUG van het hoogholttype over het Kanaal Baflo-Mensingeweer vermoedelijk uit ongeveer 1910. De brug ligt in het verlengde van een oud kerkpad dat vanaf Rasquert en de boerderij Westermei via de Kruisstraat naar de Nederlands Hervormde kerk van Baflo liep. Bijzonder is dat deze hoogholt niet zoals gewoonlijk in hout is uitgevoerd, maar in ijzer. In de loop der tijd zijn enkele brugonderdelen vernieuwd: de funderingen zijn vernieuwd en in beton uitgevoerd, de draagconstructie van vakwerk is vermoedelijk deels vernieuwd en met bouten aan elkaar bevestigd en de treden van beide opgangen zijn van modern plaatstaal. Aan de oostzijde van de brug loopt een buis voor leidingen.

Omschrijving

VOETGANGERSBRUG (Hoogholt), uitgevoerd in ijzer. Brugdek, ongeveer 0.50 meter breed, is van ijzer en wordt gedragen door twee pijlers van een ijzeren vakwerkconstructie; vakwerkconstructies zijn elk gefundeerd op twee niet-originele betonnen palen. Beide opgangen hebben treden van niet-origineel plaatstaal. Leuningstijlen van brugdek en opgangen zijn van geklonken smeedijzer.

Voetgangersbrug van het hoogholttype van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een traditioneel brugtype uitgevoerd in een modern materiaal uit het eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

-vanwege de relatie met het oude kerkpad

-vanwege de tamelijk hoge mate van zeldzaamheid