Willem de Zwijgerstraat 1, 9953 PM te Baflo

Inleiding

PRAKTIJKWONING in 1880 gebouwd als dokterswoning met aangebouwd KOETSHUIS in Eclectische stijl. Het interieur en de westgevel zijn in 1950 en in de jaren 1962-1963 verbouwd. Ook de west- en noordgevel van het aangebouwde koetshuis zijn in de bovengenoemde jaren deels gewijzigd in verband met de functiewijziging tot praktijkruimte. Het pand heeft een prominente ligging in het dorpsbeeld van Baflo, aan de rand van de wierde. De dokterswoning ligt iets verhoogd en heeft een grote tuin aan de voorzijde, waarin restanten van een tuin in een landschapsstijl zijn terug te vinden, zoals een NoordAmerikaanse tulpenboom. De tuin is voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Eén bouwlaag hoge villa op rechthoekige plattegrond, opgemetseld van bruinrode baksteen en gedekt door een zadeldak met niet-originele pannen; op nok twee achthoekige gemetselde schoorstenen met elk een achthoekige kap. Gevels hebben plint van pleisterwerk en worden beëindigd door een kroonlijstgoot met daaronder een rijk geornamenteerde houten lijst. Vensters worden beëindigd door een korfboog en hebben een omlijsting met kuif; de vensters van de zuidgevel hebben aan de onderzijde een paneel van pleisterwerk met aan weerszijden een geornamenteerde console.

Entree bevindt zich in oostgevel; dubbele houten paneeldeur met voor vensters een geornamenteerd gietijzeren rooster heeft een bovenlicht dat beëindigd wordt door een korfboog; voordeur en bovenlicht zijn omlijst; boven omlijsting een eclectische ornamentering; drie treden hoge hardstenen stoep. Naast voordeur twee vensters. In topgevel een omlijst rondboogvenster met dubbele deur met venster; aan venster een houten balkon met gietijzeren balustrade en consoles; in topgevel een getrapte gevellijst van pleisterwerk en rijk geornamenteerde windveren. Zuidgevel heeft in het midden een driezijdige uitbouw die twee bouwlagen hoog is; in elke zijde van uitbouw op begane grond een korfboogvenster en op eerste verdieping een kleiner korfboogvenster met omlijsting; middelste venster op eerste verdieping heeft een dubbele deur met een zelfde balkon als aan oostgevel; uitbouw wordt gedekt door een schilddak; langs daklijst een rijk geornamenteerde ijzeren lijst. Aan weerszijden van uitbouw twee korfboogvensters. Westgevel heeft een dubbele terrasdeur met bovenlicht dat beëindigd wordt door korfboog; erboven een sierelement van pleisterwerk; naast dubbele deur een groot niet-origineel venster met deur. In topgevel een zelfde venster met balkon en een zelfde getrapte gevellijst als oostgevel.

Aan noordgevel van villa is over de gehele lengte een KOETSHUIS aangebouwd. Koetshuis is een bouwlaag hoog, heeft een rechthoekige plattegrond, is opgemetseld van bruinrode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak van geglazuurde blauwe gegolfde Friese pannen. In oostgevel bevindt zich een niet-originele dubbele schuurdeur met een getoogd bovenlicht dat door een rollaag beëindigd wordt; boven schuurdeur een niet-originele dubbele deur naar de zolder; topgevel heeft strakke windveren. Noordgevel heeft bakgoot gesteund door ijzeren beugels; in noordgevel een klein vierruits stalvenster met ijzeren roeden, twee niet-originele vensters en niet-originele entree en op westelijke hoek twee zesruits vensters beëindigd door strekken. Westgevel heeft een zelfde zesruits venster als noordgevel en een groot niet-origineel venster; in topgevel met strakke windveren een niet-origineel dubbel zoldervenster. INTERIEUR is grotendeels gewijzigd en voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Dokterswoning met aangebouwde schuur van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een dokterswoning uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

-vanwege de fraaie ornamentiek en vormgeving

-vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur