Willem de Zwijgerstraat 2, 9953 PN te Baflo

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE uit 1929/30 ontworpen door architect W. Reitsema in opdracht van de heer K. van der Tuuk, toentertijd eigenaar van boerderij "De Blokken", Maarhuizerweg 1 in Baflo. Deze noemde zijn nieuwe woning derhalve "Nieuw Blokken". In 1964 en 1975 vonden er enkele interne verbouwingen plaats en in 1975 kreeg de oostgevel openslaande tuindeuren met een terras ervoor. De in een regionale variant van de Amsterdamse School opgetrokken woning is markant gelegen op de hoek van de Willem de Zwijgerstraat. Het pand met tuin rondom wordt van de straat gescheiden door een HEK van ronde betonnen pijlers met elkaar verbonden door een platte ijzeren stang.

Omschrijving

RENTENIERSWONING opgetrokken in een geelbruine baksteen op een gesinterd bakstenen trasraam. Het deels onderkelderde pand bestaat uit een twee bouwlagen hoog gedeelte onder een samengesteld schilddak met ruime houten overstek en gedekt met een zwart geglazuurde romaansche pan, en een gedeelte van één bouwlaag onder een plat dak. Een kolossale van de grond af opgemetselde schoorsteen aan de zuidgevel doorbreekt de gevel en steekt door de kap omhoog. Vier gevelbanden van gesinterde baksteen sieren de verdiepinggevels en een doorlopende gepleisterde overkragende latei op de eerste bouwlaag, die alle ramen en deuren afsluit, brengt een horizontale geleding aan. De vensters op de eerste bouwlaag hebben een-, twee of drieruits glas-in-lood bovenlichten en/of een zijlicht met roedenverdeling en de vensters op de tweede zijn negenruits, enkel of samengesteld, waarvan die op de hoeken een bloembak hebben. De naam "Nieuw Blokken" staat op een gepleisterde band midden op de westgevel van het huis. Aan de westzijde bevindt zich de hoofdentree in een doorgetrokken geveldeel onder een plat dak. De entree bestaat uit een gelakte houten deur met kijkgat, geslepen ruitjes in een geometrisch patroon en ijzeren deurbeslag aan de onderzijde. Boven de deur drie boven elkaar geplaatste bovenlichten van glas-in-lood, van elkaar gescheiden door twee rechthoekige gepleisterde vlakken. Voor de deur een gemetselde stoep van twee treden.

Het gedeelte van één bouwlaag hoog bevindt zich aan de noordzijde en heeft een plat dak bereikbaar via een glasdeur.

De oostgevel heeft openslaande deuren (niet origineel, 1975), een klein venster onder een eensteens rollaag met een even zo groot keldervenster met een gepleisterde latei eronder. Op de verdieping drie onder elkaar geplaatste glas-in-lood vensters, gescheiden door een gepleisterd rechthoekig vlak, die de trapopgang markeren. Aan de oostgevel bevindt zich een aanbouw met plat dak, opgetrokken in gesinterde baksteen. In de aanbouw een deur met glasruitjes en gemetselde stoep, een vierruits venster en een tweeruits venster, alle onder een eensteens rollaag.

Naast de aanbouw is aan de noordoostzijde de GARAGE gebouwd in een gesinterde baksteen onder een plat dak. De garage heeft aan de westzijde een driedelige garagedeur waarop drie platen zijn bevestigd met drie glas-in-lood ruitjes erin. De noordgevel van de garage heeft twee achtruits stalen vensters, waarboven een uitkragende latei, die doorloopt boven de garagedeuren. De zuidgevel heeft een stalen achtruits venster onder een gepleisterde latei.

Rentenierswoning met hek van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een fraaie rentenierswoning uit 1929