510422 - De Berencamp
Nijkerk Gelderland C 3392
Bij Hemmelerweg 1, 3861 RC te Nijkerk

Onderdeel 7

Omschrijving

DUIVENTOREN. In het weiland tussen de buitenplaatsen Salentein en De Berencamp staat een uit 1860 daterende achtkantige bakstenen duiventil onder een met zink bekleed tentdak in neogotische stijl. De duiventil bestaat uit een onderstel en een bovenbouw, van elkaar gescheiden door een uitgemetselde gepleisterde rand, waarvan het profiel in de gootlijst wordt herhaald. Het onderstel wordt gevormd door opengewerkte spitsbogen (acht pijlers) op gepleisterde poeren en in de zwikken van de bogen driehoekige gepleisterde diamantkoppen. In de bovenbouw acht spitsboogvormige spaarvelden waarvan zeven voorzien zijn van duivengaten deels met aanvliegplankje. De bogen worden geaccentueerd door geprofileerde lijsten van getrokken cement eindigend in consoles.

De DUIVENTOREN is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;