Langbroek B 289
Langbroekerdijk A 29, 3947 BC te Langbroek

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Walenburg). Op een omgracht terrein ligt een middeleeuwse woontoren bestaande uit een onderbouw, drie bouwlagen en een zolder onder een met pannen gedekt schilddak bekroond door twee koperen windvanen. Op het dak een dakkapel met vlieggaten. Oorspronkelijk was de toren 6.50 meter hoog voorzien van een weergang met kantelen, waarvan in het metselwerk nog sporen zichtbaar zijn. In de toren bevinden zich kloostervensters en kleine vensters met roedenverdeling voorzien van luiken. Aan de noordzijde is een uitgebouwde latrine, die oorsponkelijk van hout was. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de houten plafonds in het vertrek op de begane grond en op de tweede verdieping, en het gemetseld kruisgewelf op de eerste verdieping.

Met gebruikmaking van ouder muurwerk is in 1965 door de architect E.A. Canneman de woonvleugel gereconstrueerd naar de 19de-eeuwse hoofdvorm. Deze op rechthoekige grondslag opgetrokken aanbouw bestaat uit van één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak.

HOOFDGEBOUW (Walenburg) van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een nog waarneembaar deel van een middeleeuwse woontoren gelegen binnen de bijbehorende grachtenstructuur;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel