Gieten K 472
Bonnerveen 52, 9511 PP te Gieterveen

Boerderij gebouwd in ca 1900 door de gebr. Bartelds.

Omschrijving

Boerderij van het krimpentype met onderkelderd woonhuis, opgetrokken in baksteen onder een met riet en platte friese pannen gedekt afgewolfd zadeldak.

Het woongedeelte heeft een gepleisterde plint. Centraal in de symmetrische voorgevel een stoep met een dubbele paneeldeur met sierroosters en festoenen, in het bovenlicht een levensboom, het geheel gevat in een pilasterstelling op neuten met een ruitvormige diamantkop in het fries. Aan weerszijden twee T-vensters met een segmentboog in de bovendorpel en in de strek van geel metselwerk. Onder ieder venster een tweeruits kelderraam met segmentboog. Op de verdiepingscheiding een speklaag van geel metselwerk. Onder het wolfeind met verwijderd hoofdgestel vijf tweeruits mezzaninovensters.

De rechterzijgevel met hoofdgestel heeft twee T-vensters als aan de voorzijde, de rechter met tweeruits bovenlicht. In de krimp vier T-vensters. In de kopgevel van de tweede krimp een éénruits venster, in de stalgevel negen vierruits stalvensters met segmentboog. Aan de onderzijde van het dakschild enkele rijen muldenpannen.

Aan de linkerzijgevel ontbreekt het hoofdgestel. Verder is deze gevel het spiegelbeeld van de rechterzijgevel. De krimp is modern.

De bedrijfsgevel is gemoderniseerd. Het wolfeind is met golfplaat bedekt. De inrit is vervangen door een moderne overhead deur. De stalvenster zijn oorspronkelijk.

InterieurDe vertrekken van het woonhuis hebben stucplafonds en schouwen die dateren van de stichting van de boerderij.

Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur