Asserstraat 10, 9461 GC te Gieten

Inleiding

Boerderij uit 1870, deel uitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. Beeldbepalend gelegen, met de noklijn parallel aan de Asserstraat.

In de boerderij is thans een antiquair gevestigd.

Haaks op de achtergevel een nieuw opgemetseld bakhuisje onder zadeldak met oudhollandse pannen.

De bescherming betreft het hoofdvolume en het exterieur van de boerderij.

Omschrijving

Boerderij, neigend naar krimpentype, opgetrokken in baksteen onder een afgewolfd zadeldak, het woongedeelte gedekt met geglazuurde dakpannen, het bedrijfsgedeelte met riet, aan de Asserstraat aan de onderzijde voorzien van enkele rijen muldenpannen.

In de straatgevel met gootlijst centraal in het woongedeelte een portaal met een deur uit de jaren '30 dertig onder een bovenlicht met een levensboom. Aan weerszijden twee rechtgesloten zesruits schuifvensters met hanekam. In het stalgedeelte zeven vierruits stalvensters met segmentboog.

In de kopgevel van het woongedeelte, met vlechtwerk en hoofdgestel, rechts twee gekoppelde schuifvensters en links twee losse. Onder het wolfeind drie tweeruits mezzaninovensters.

In de achtergevel links een zesruits venster, een uitzetraampje, een paneeldeur met sierroosters en bovenlicht en twee moderne T-vensters. In het dakschild velux-vensters. In het stalgedeelte zes vierruits stalvensters met segmentboog.

De bedrijfsgevel heeft een uilebord en een wolfeind. De inrit rechts is dichtgezet met glas. In het midden een loopdeur, erboven jaartalankers met 1870. rechts van de deur een vierruits venster. Links twee loopdeuren met twee vierruits vensters ertussen.

Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek van de oorspronkelijke agrarische structuur