Brink 20, 9461 AT te Gieten

Inleiding

Voormalige woning met winkel, van rond 1900 in eclectische stijl. Centraal gelegen aan de Brink in Gieten. De winkel is karakteristiek voor de veranderende behoefte aan voorzieningen die voorvloeide uit de verstedelijking van de Brink, rond de eeuwwisseling. De winkel vormt typologisch een schakel tussen de boerderij-met-winkel-aan-huis en de volledig zelfstandige winkel.

De woning met winkel is verbouwd tot kantoor.

De bescherming betreft het totale volume, de oorspronkelijke gevels en de detaillering van de winkelpui.

Omschrijving

Woning met winkel opgetrokken in baksteen over één bouwlaag onder afgeknot schilddak. Rondom een hoofdgestel.

In de voorgevel rechts de winkelpui, vormgegeven als een pilasterstelling met basement met diamantkoppen en hoofdgestel met verkropte kroonlijst. De hoekpilasters zijn betegeld met bloempotjes. De tegels in het fries hebben een palmetmotief. Tussen twee stijlen de entree naar de winkel.

Links van de winkelpui twee rechtgesloten T-vensters onder een segmentboogvormige strek met geaccentueerde sluit- en aanzetstenen. In de boogtrommel tegelwerk. In het dakschild een moderne dakkapel met een tongewelf.

In de rechtergevel (W) drie vensters als in de voorgevel, de rechter twee gekoppeld. Geheel rechts een vergelijkbaar venster, echter zonder segmentboog (oorspronkelijk een deur).

In de linkergevel vanaf rechts een venster als aan de voorzijde, een deur en een venster als voor zonder boogtrommel.

De achtergevel is opnieuw opgemetseld en heeft moderne kozijnen.

Woonhuis met winkel van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: