510866 - Dokterswoning
Noorder-Koggenland C 375
Bij Dorpsstraat 62, 1657 AD te Abbekerk

Omschrijving

Bij het villacomplex van de voormalige dokterswoning behorend KOETSHUIS uit 1875 in eclectische trant op rechthoekig oost-west georiënteerd grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder samengesteld zadeldak met zwarte muldenpan. Het dak steekt over en heeft boven de topgevels aan oost en westzijde alsook in het midden van de zuidzijde gesneden windveren. Het muurwerk is opgetrokken in gewitte baksteen. Het muurwerk heeft houten muurstijlen met muurankers en schieters. De oostzijde (voorzijde) is een topgevel met op de begane grond hoge dubbele paneeldeuren. Links hiervan een gietijzeren radvenster met gepleisterde omlijsting. Boven de deur een vergelijkbaar venster. De zuidzijde (tuinzijde) heeft een centrale topgevel met hoge dubbele paneeldeuren en een gietijzeren radvenster in de geveltop. De gevelvlakken die de centrale topgevel flankeren hebben elk een gietijzeren radvenster met gepleisterde omlijsting. De westzijde (achterzijde) heeft op de begane grond twee schuifvensters en een opgeklampte deur in de geveltop. De noordzijde is blind.

Waardering

Het laat-19de eeuwse koetshuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven villacomplex.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)