Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510871
Complexnummer
510870 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82847/156
Kadastrale aanduiding
Noorder-Koggenland V 29
Zuideinde 6, 1657 ED te Abbekerk

Omschrijving

Omschrijving

Ten dele onderkelderd WOONHUIS, op vierkant grondplan en bestaande uit parterre en kapverdieping onder schilddak met zwarte Friese pan. De noklijn staat haaks op de weg en heeft gemetselde vierkante schoorstenen op de beide nokpunten. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gecementeerde plint en wordt afgesloten door een omgaande kroonlijst. De symmetrische voorzijde (O) wordt door vier lisenen, waarvan twee op de hoeken, opgedeeld in drie gevelvlakken. De nadruk ligt op het centrale gevelvlak dat wordt doorgetrokken in een dakkapel onder flauw hellend en overstekend zadeldak met rijkgesneden windveren, gootlijsten en verticale elementen op de drie hoeken. Het centrale gevelvlak telt één vensteras en bevat op de parterre een dubbele paneeldeur met gietijzeren roostervulling en bovenlicht en op de verdieping een dubbele paneeldeur met glaspanelen. In de geveltop bevindt zich een ronde opening. De flankerende traveeën tellen elk twee vensterassen met T-vensters. De vensters en deuren hebben alle afgeronde bovenhoeken. De rechterzijde (N) heeft lisenen op de hoeken en twee schuifvensters die identiek zijn aan die van de voorzijde. Links bevindt zich een gevelsteen met daarop onder meer het bouwjaar van het woonhuis: 1875. Ter hoogte van de gecementeerde plint bevinden zich twee horizontale keldervensters. De achterzijde (W) van het woonhuis heeft nog een oorspronkelijke centraal geplaatste dakkapel met vierruits venster. De linkerzijde (Z) heeft lisenen op de hoeken en drie schuifvensters die identiek zijn aan die van de voorzijde. Het interieur van het woonhuis bevat onder meer een schouw in rood marmer in de zuidoostelijke kamer en in pleisterwerk uitgevoerde reliëfs in de brede middengang. De reliëfs vormen allegorieën op de jacht, de visvangst, de muziek en de oogst.

Waardering

Het in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde, uit 1875 daterende woonhuis met bijbehorende onderdelen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het boerderijcomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510870. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing