510878 - Zorg en Hoop
Noorder-Koggenland V 903
Westerstraat 13, 1655 LA te Sijbekarspel

Inleiding

In streek-eigen trant uitgevoerde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, genaamd "Zorg en Hoop", gebouwd in 1874 blijkens jaartal in de schoorsteen en hoofdonderdeel van het complex.

Omschrijving

Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij met aangebouwde schuur aan de achterzijde (N). De boerderij heeft een rietgedekt schilddak met steile helling en nokrichting haaks op de weg. De voorzijde (Z) van de kap heeft een dakspiegel met getoogd motief. Aan de onderzijde van de spiegel bevindt zich een gedecoreerde dakkapel. Boven de dakspiegel wordt het riet door een ronde schoorsteen op vierkante basis doorsneden. De kap heeft een omgaande pannenrand. De pangedekte delen zijn bedekt met een platte Friese pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen op uitgemetselde plint. De darswand (W) bestaat uit gerabat beschot op gemetselde plint. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met dekbalkgebinten en zwingen met halfhoutse keep. Aan de gehele zuidzijde van het vierkant bevindt zich de woning. De dars ligt aan de westzijde van het vierkant en de koestal aan de oostzijde (lange regel) en noordzijde (korte regel). De voorgevel (Z) wordt door een kroonlijst afgesloten. De kroonlijst volgt de structuur van het muurwerk dat door vier lisenen - waarvan één op elke hoek - wordt verdeeld in drie traveeën van gelijke grootte. Elke travee heeft twee vensterassen. Alle vensters zijn getoogd en voorzien van zesruits schuiframen. De meest rechtse travee (O) heeft in de tweede vensteras een paneeldeur. Links naast de deur bevindt direct boven het maaiveld een klein venster. Centraal boven de middelste travee en direct boven de kroonlijst bevindt zich de eerder genoemde dakkapel. Deze dakkapel heeft muurwerk met uitgemetselde muurdammen op de hoeken. De dakkapel heeft een flauw hellend en overstekend zadeldak met gootlijsten en windveren, voorzien van rijk snijwerk. De voorzijde van de dakkapel heeft een zesruits schuifraam. De linkerzijde (W) is grotendeels darswand en alleen in de zuid-westhoek zijmuur van de woning. De muur van de woning is uitgevoerd in (vernieuwde) baksteen. De darswand heeft het eerder vermelde (vernieuwde) gerabatte beschot boven gemetselde plint. De wand van de woning is blind. Het beschot van de darswand heeft drie vensters met vierruits ramen. De linkerzijde heeft een houten goot op gootklampen. De rechterzijde (O) - grotendeels koestalmuur - bestaat uit laag muurwerk onder een aankapping. Dit muurwerk heeft in de zuidoosthoek twee vierruitsramen van de woning. Het overige muurwerk heeft een reeks getoogde ijzeren stalvensters direct onder de op gootklampen rustende goot. Het muurwerk heeft smalle verticale muurankers ter verankering van de inwendige muurstijlen. De achterzijde (N) heeft rechts (W) een teruggeplaatste en beklampte darsdeur. Deze hoge dubbele deur is geplaatst tussen en onder verticaal beschot waarin zich naast de rechter deur (W) een venster met vierruits raam bevindt. Tegen de linkerhoek staat de aangebouwde schuur, een rechthoekig éénlaags volume in rode baksteen onder zadeldak met schilddak-beëindiging aan de zuidzijde. Het (vernieuwde) muurwerk tussen de schuur en de darsdeur heeft naast de darsdeur een horizontaal gedeelde deur en daarnaast een dubbele deur van recente datum.

Waardering

De boerderij "Zorg en Hoop" is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het beschreven boerderijcomplexcomplex en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat-19de eeuwse stolpboerderij.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij