Noorder-Koggenland M 132
Midwouder Dorpsstraat 28, 1679 GB te Midwoud

Inleiding

Rond 1875 in streek-eigen trant gebouwde STOLPBOERDERIJ van het gekeerde WestFriese type. De boerderij heet "Jacobshoeve" en staat aan de zuidzijde van de Midwouder Dorpsstraat met de noklijn evenwijdig aan de straat. N.B.De oorspronkelijke hoge ronde schoorsteen aan de voorzijde is na 1956 door het huidige eenvoudige exemplaar vervangen. De in oorsprong zinkgedekte kap met roeven van de middenrisaliet is thans (1994) met mastiek gedekt. Ook de voordeur werd na 1956 vervangen (situatie 1956 op foto Stichting Historisch Boerderij Onderzoek). Genoemde wijzigingen hebben de monumentale waarde van de boerderij evenwel niet geschaad.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk aan de achterzijde (Z) en haaks op dit staartstuk staande latere uitbouw naar het oosten. Staartstuk en uitbouw dienden beide als koestal. De boerderij heeft een rietgedekt schilddak met aan de voorzijde (N) een dakspiegel met boogmotief, aan de achterzijde een dakspiegel met getrapt motief (Z) en een omgaande pannenrand boven de gootlijsten. De pangedekte delen bestaan uit zwarte Hollandse pannen, hier en daar door rode Hollandse pannen afgewisseld. Het staartstuk en de haaks hierop staande uitbreiding hebben zadeldaken die net als de hoofdkap merendeels zijn bedekt met zwarte Hollandse pannen, hier en daar afgewisseld met rode Hollandse pannen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De zuidelijke wand van de dars bestaat uit gerabat beschot. De houten draagconstructie bestaat uit een rechthoekig vierkant met dekbalkgebinten. Aan de westzijde van het vierkant bevindt zich de dars. Aan de gehele noordzijde (voorzijde) en een deel van de westzijde van het vierkant ligt de woning. Aan de oostzijde van het vierkant bevindt zich de koestal waarvan het staartstuk naar het zuiden uitsteekt. Dars en oorspronkelijke koestal staan dus in plattegrond haaks op elkaar (Westfries type). De symmetrisch opgezette voorgevel (N) heeft een zware risalerende middenpartij onder flauw hellend zadeldak dat als steekkap op de hoofdkap aansluit. Het zadeldak heeft rijk gesneden windveren en makelaar. De middenpartij bevat op de parterre de oorspronkelijke "pronkkamer" en op de verdieping een uitgebouwde zolderkamer. De middenrisaliet heeft op parterre en verdieping twee vensters met T-ramen. Op de parterre worden deze vensters door een muurdam gescheiden en heeft elke vensteropening een gepleisterde wenkbrauw met midden ornament. Op de verdieping zijn de twee vensters gekoppeld en worden deze als paar door een wenkbrauw bekroond. Boven de smalle cordonlijst bevindt zich een plaquette met de naam "Jacobshoeve". De gevelvlakken aan weerszijden van de middenrisaliet hebben uitgemetselde muurdammen - zowel in aansluiting op de middenrisaliet als in de buitenhoeken - en een zware kroonlijst die boven de muurdammen is benadrukt. Het gevelvlak rechts (W) van de middenrisaliet heeft twee getoogde vensters met T-ramen, het gevelvlak links van de middenrisaliet heeft een getoogde deuropening met bovenlicht en (vernieuwde) voordeur en een getoogd venster met T-raam. De linkerzijde (O) is grotendeels koestalwand en alleen in de noord-oosthoek zijwand van de woning. Dit gedeelte heeft een venster met T-raam. De koestalwand heeft smalle verticale muurankers ter verankering van de inwendige muurstijlen. Hoog in het muurwerk bevinden zich getoogde gietijzeren stalvensters. De rechterzijde (W) heeft in het muurgedeelte van de woning twee vensters met T-ramen en daarnaast een klein vierruits raam. Het muurwerk heeft smalle verticale ankers ter verankering van de inwendige stijlen. In de zuidwestelijke hoek springt deze zijde in ten behoeve van de darsdeuren waarvan het bovendeur-beschot de kapvoet doorsnijdt. De achterzijde (Z) bestaat uit een in gerabat beschot uitgevoerde darswand met zesruitsramen. De oostelijke hoek wordt gevormd door het staartstuk. Dit staartstuk heeft een op het zuiden gerichte topgevel met geveltop in verticaal beschot. Centraal in het beschot bevindt zich ter hoogte van de zoldervloer een transportdeur. Op de begane grond heeft de topgevel een deur met drieruits bovenlicht. Het muurwerk van het staartstuk bevat aan alle buitenzijden hooggeplaatste en getoogde gietijzeren stalvensters. In de westwand van het staartstuk bevindt zich vlak bij de hoek met de zuidwand echter een schuifvenster met negenruits schuifraam. De haaks op het staartstuk geplaatste uitbouw naar het oosten bestaat uit een rechthoekig volume onder zadeldak waarvan de nok lager is dan die van het staartstuk. Hoog in het muurwerk bevinden zich getoogde stalvensters van gietijzer.

Waardering

De uit 1875 daterende stolpboerderij Jacobshoeve is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de eeuwse landelijke bouwkunst. De boerderij heeft daarbij ensemblewaarde als prominent onderdeel van het gaaf bewaard gebleven 19de euwse dorpsbeeld van de Midwouder Dorpsstraat.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij