Noorder-Koggenland O 315
Westeinde 13, 1674 PP te Opperdoes

Inleiding

RENTENIERSWONING in eclectische bouwstijl. De rentenierswoning, die gebouwd is rond 1870, staat aan de noordzijde van het Westeinde en wordt hiervan door een ijzeren hek gescheiden.

Omschrijving

Deels onderkelderde rentenierswoning op een vrijwel rechthoekige plattegrond en bestaande uit een parterre en een kapverdieping onder een met zwarte Hollandse pannen bedekt afgeknot schilddak. Op de vier nokpunten staan gemetselde schoorstenen met metalen kappen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, natuursteen en pleister. Pleister is toegepast in de geveldecoratie die onder meer bestaat uit vensteromlijstingen en lisenen. De geprofileerde vensteromlijstingen hebben een sierkrulmotief met in het midden een medaillon met mascaron. Alle vensteropeningen hebben schuifvensters met T-profiel. De hoeken van de vensters zijn alle afgeschuind. De symmetrische voorzijde (Z) telt vijf vensterassen en heeft een middenrisaliet en hoekpilasters. De middenrisaliet bevat de hoofdingang die bestaat uit een sierlijk bewerkte dubbele paneeldeur met bovenlicht. Boven de hoofdingang bevindt zich een balkon op gedecoreerde gietijzeren colonnetten, rustend op dwarsmuren te weerszijde van een hardstenen stoep. Onder de balkonplaat een van florale reliëfs voorziene lijst. De middenrisaliet zet zich voort in een met rijk pleisterwerk gedecoreerde dakkapel onder zadeldak. De dakkapel heeft een dubbele paneeldeur met glaspaneel en bovenlicht met keperboogvormige bovenzijde. De geveldelen aan weerszijden van de middenrisaliet tellen elk twee vensterassen en worden afgesloten door een kroonlijst met ijzeren rozetten. De linkerzijde (W), met pilaster op de beide hoeken, is vrijwel geheel blind, behalve op de linkerhoek, waar zich een venster bevindt. Het muurwerk wordt afgesloten door een kroonlijst met ijzeren rozetten. De rechterzijde (O), met pilasters op de beide hoeken, is ter linkerzijde blind, terwijl zich ter rechterzijde twee vensters bevinden. Het muurwerk wordt afgesloten door een kroonlijst met ijzeren rozetten. De achterzijde (N) heeft net als de beide zijgevels hoekpilasters, de kroonlijst heeft echter geen ijzeren rozetten.

Waardering

De rentenierswoning met bijbehorend hek is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van voorname 19de eeuwse bouwkunst op het platteland.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning