Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510892
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 februari 1999
Kadaster deel/nr: 
82848/29
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Medemblik
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Twisk
X-Y coördinaat: 
132528 - 528171

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

BOERDERIJ van het Kop-romp-type gelegen aan de zuidzijde van de Dorpsweg. De boerderij, met voorhuis in eclectische stijl, dateert uit 1873 en is binnen het zelfde decennium tot stand gekomen als de verderop gelegen min of meer verwante boerderij van het Kop-romp-type aan de Dorpsweg 56.

Omschrijving

De boerderij is gebouwd op een noord-zuid gericht grondplan waarin twee rechthoeken gecombineerd worden. De meest noordelijke rechthoek bevat het voorhuis. De zuidelijke rechthoek, die hoger en breder is dan de eerste rechthoek, bevat de schuur. Deze aaneengebouwde bouwvolumes worden van elkaar gescheiden door een brandmuur. Beide bouwvolumes hebben één bouwlaag met kapverdieping. Het voorhuis heeft een licht hellend zadeldak met zwarte Hollandse pan. Het zadeldak heeft gesneden windveren met een makelaar en zes verticale houten sierelementen. De schuur heeft een schilddak dat op het noorden afgesneden wordt door een kops geveldeel dat boven het zadeldak van het noordelijke woongedeelte uitsteekt. Het schilddak is rietgedekt met een pannenrand aan de kapvoet. De pannenrand is bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. Het zuidelijk dakschild van het schilddak is voorzien van een spiegel, die net als de pannenrand bedekt is met rode en zwarte Holllandse pannen. De schuur heeft inwendig een uit vier pijlers bestaande vierkantsconstructie met dekbalkgebinten en overstek op het noorden, verankerd in de brandmuur. Het muurwerk van de boerderij is opgebouwd uit rode baksteen, gedecoreerd met pleister. De voorgevel (N) van het voorhuis is symmetrisch van opzet en telt vijf vensterassen. De hoeken en de centrale as hebben gepleisterde bossages. De centrale as heeft een dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht en daarboven een op consoles rustend balkon dat wordt bereikt via een dubbele paneeldeur met grote glaspanelen en getoogd bovenlicht. De voordeur wordt geflankeerd door twee getoogde schuifvensters (T-profiel) met gepleisterde wenkbrauwen. De wenkbrauwen van de vensters in de voorgevel en de daaraan vrijwel identieke vensters in de beide zijgevels van het voorhuis worden door een cordonlijst met elkaar verbonden. Het balkon wordt geflankeerd door een rond gietijzeren venster met gepleisterde omlijsting. De rechtergevel (O) van het voorhuis heeft vier schuifvensters. De linkergevel van het voorhuis heeft rechts een rond gietijzeren venster, links daarvan twee schuifvensters. De schuifvensters zijn in vorm en decoratie identiek aan die in de voorgevel. De ramen hebben echter geen T-profiel. De voorzijde (N) van het aan weerszijden van het voorhuis uitspringende schuur (brandmuur) heeft links van het voorhuis een darsdeur en rechts daarvan een paneeldeur met bovenlicht. De rechterzijde (O) van het bedrijfsgedeelte heeft een reeks getoogde ijzeren koestalvensters. De achterzijde (Z) van de schuur heeft rechts een darsdeur en links hiervan een reeks getoogde ijzeren stalvensters. De linkerzijde van de schuur heeft rechts een liggend drielichtsvenster en links hiervan een reeks getoogde ijzeren stalvensters.

Waardering

De uit 1873 daterende Kop-romp-boerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een vrijwel gaaf bewaard gebleven 19de eeuwse boerderij met invloed van het eclecticisme. Tevens heeft de boerderij ensemblewaarde binnen het beschermde dorpsgezicht van Twisk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsweg78K1676 GETwisk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Noorder-KoggenlandR160

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Kop-rompboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18731873exactvervaardiging