Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510894
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 februari 1999
Kadaster deel/nr: 
82848/24
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Medemblik
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Twisk
X-Y coördinaat: 
133074 - 528827

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het gekeerde WestFriese type, gesitueerd aan de noordzijde van de Dorpsweg en hiervan door een ijzeren hek gescheiden. Het exterieur dat invloeden van het eclecticisme toont naast de streek-eigen bouwtrant dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw, maar de boerderij is mogelijk in kern ouder. De boerderij heeft enkele wijzigingen ondergaan, echter zonder de monumentale waarde te schaden.

Omschrijving

Op vrijwel vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij onder schilddak met zwarte muldenpan voorzien van centrale ruitvorm. Aan de voorzijde (Z) wordt het schilddak doorbroken door een risalerende middenpartij met overstekend zadeldak en met identieke pan als op het schilddak. Aan de achterzijde (N) wordt het schilddak doorbroken door een ronde schoorsteen op vierkante basis. De schoorsteen is opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen ter decoratie. De noklijnen van zadel- en schilddak staan vrijwel haaks op de Dorpsweg. Op de overgang van zadel- naar schilddak bevindt zich nog een vierkante basis van een schoorsteen. De inwendige houten vierkantsconstructie bestaat uit vier pijlers met dekbalkgebint zonder overstek. De constructie vertoont sporen van wijziging, vermoedelijk ontstaan door een aanpassing van de oudere vierkantsconstructie aan het 19de-eeuwse muurwerk van de stolpboerderij. Het interieur bevat onder meer de darsvloer van rode klinkers. Het muurwerk van de stolpboerderij is opgebouwd in rode baksteen, die aan de voorzijde wordt afgewisseld met speklagen en andere decoratie in witte en roze kalkzandsteen. De symmetrische voorzijde (Z) heeft een gebosseerde plint in pleister. De eerder genoemde vooruitspringende middenpartij heeft op de parterre twee schuifvensters, op de verdieping één schuifvenster en in de geveltop een rond ijzeren venster. De beide zijden van de middenpartij hebben op de parterre en de verdieping een smal schuifvenster, waarvan het exemplaar op de verdieping getoogd is. Het overstekende zadeldak van de middenpartij heeft gesneden windveren met afhangende verticale siermotieven en gesneden gootlijsten. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren hebben elk een pilaster op de buitenhoeken, worden elk door een hoofdgestel afgesloten en hebben elk twee vensterassen. De as direct rechts van de middenpartij bevat een paneeldeur met sierlijk in bloemvorm gesmede deurijzers en getoogd bovenlicht, de overige assen hebben schuifvensters die net als de vensters op de parterre in de middenpartij zijn voorzien van getoogde schuifvenster met T-profiel en gesneden bord waarachter in oorsprong de zonwering werd opgetrokken. De linkerzijde (W) bevat nog twee getoogde zesruits schuifvensters en een kleiner vierruits venster. De terugliggende darsdeur bevindt zich geheel links. De rechterzijde (O) is de oorspronkelijk stalwand die thans is voorzien van zesruits schuifvensters. De achterzijde (N) heeft nog een aantal getoogde ijzeren stalvensters.

Waardering

De op eclectische wijze gedecoreerde stolpboerderij met bijbehorend hek is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de 19de eeuw. De prominent gesitueerde stolpboerderij heeft ensemblewaarde als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht Twisk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsweg153K1676 GKTwisk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Noorder-KoggenlandP363

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501850globaalvervaardiging