Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510895
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 februari 1999
Kadaster deel/nr: 
82848/182
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Medemblik
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Twisk
X-Y coördinaat: 
133310 - 528922

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Uit 1902 daterende BOERDERIJ van het Kop-romptype gelegen aan de noordzijde van de Dorpsweg. De boerderij wordt van de Dorpsweg gescheiden door een voortuin met een hek en ligt daardoor teruggelegen ten opzichte van de Dorpsweg. Het muurwerk aan de linkerzijde (W) is gewijzigd echter zonder het monumentale karakter van het object te schaden.

Omschrijving

Boerderij van het Kop-romptype uit 1902. De boerderij is gebouwd op een plattegrond die bestaat uit twee rechthoeken van ongelijk formaat. De beide aaneengebouwde volumes, die door middel van een brandmuur van elkaar gescheiden zijn, hebben een begane grond en een kapverdieping. Het zuidelijke volumebevat het voorhuis en het noordwestelijke volume bevat de schuur. Het voorhuis heeft een zadeldak met rijk gesneden windveren, een makelaar en gedecoreerde gootlijsten. De schuur heeft een hoog zadeldak met schild aan de achterzijde. Het voorhuis is bedekt met een geglazuurde zwarte Hollandse pan en het schuurdak heeft een zwarte Hollandse pan. De schuur heeft een uit zes houten pijlers bestaande draagconstructie met dekbalkgebinten en een met de brandmuur verbonden overstek op het noorden. De ruimtes in en rond de vierkantsconstructie zijn in structuur bewaard gebleven. Het muurwerk van de boerderij is opgebouwd in rode baksteen. Cordonlijsten en sluitstenen zijn gepleisterd. De symmetrische voorgevel van het voorhuis wordt door vier lisenen in drie traveeën verdeeld. De verdiepte middelste travee heeft op de parterre een teruggelegen paneeldeur en op de verdieping een balkon met sierlijke ijzeren balustrade. De flankerende traveeën hebben op de parterre elk twee getoogde schuifvensters met metselmozaïek in de spaarvelden. Metselmozaïek bevindt zich ook in de medaillons op de verdieping. De schuifvensters hebben aan de bovenzijde een gesneden bord. De rechtergevel (O) van het voorhuis heeft heeft drie schuifvensters, identiek aan die aan de voorzijde. De voorzijde van de schuur (brandmuur) heeft drie ronde ijzeren vensters in de tuitvormige geveltop en de beide flankerende gevelvlakken met schouderstukken, van de begane grond. De brandmuur heeft een afsluitende tandlijst. De rechterzijde van de schuur heeft vijf getoogde ijzeren stalvensters. Tussen het eerste en het tweede stalvenster bevindt zich een opgeklampte deur. Het muurwerk heeft drie steunberen. De achterzijde (N) van de schuur wordt door een latere aanbouw aan het oog onttrokken, de linkerzijde is gewijzigd.

Waardering

De uit 1902 daterende Kop-rompboerderij met bijbehorend hek is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van traditionele landelijke bouwkunst uit het begin van de 20ste eeuw. Tevens heeft de boerderij een ensemblewaarde door de ligging in het beschermde dorpsgezicht van Twisk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsweg177K1676 GLTwisk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Noorder-KoggenlandP166

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Kop-rompboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19021902exactvervaardiging