Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510899
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 februari 1999
Kadaster deel/nr: 
82941/35
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Medemblik
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Benningbroek
X-Y coördinaat: 
130584 - 523880

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Volgens steen in schoorsteen in 1869 in streek-eigen trant gebouwde STOLPBOERDERIJ van het gekeerde WestFriese type, gelegen aan de zuidzijde van de Dr. de Vriesstraat (voorheen Dorpsweg) met de noklijn haaks op de straat. Het voorerf wordt van de openbare weg gescheiden door een gietijzeren hek waarvan de hekpijlers oorspronkelijk zijn. De boerderij heeft wijzigingen aan de achterzijde en westzijde, evenwel zonder het monumentale karakter te schaden.

N.B. De nieuwe schuur aan de zuidwestzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij met rietgedekt schilddak waarin een dakspiegel met getrapt motief aan de straatzijde (N), een dakspiegel met getrapt motief aan de achterzijde (Z) en een omgaande pannenrand. De pangedekte delen bevatten zwarte geglazuurde platte Friese pannen. In de top van de getrapte dakspiegel bevindt zich een hoge ronde schoorsteen op vierkante basis. De schoorsteen is opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen ter decoratie. In de vierkante basis bevindt zich de genoemde steen met het jaartal 1869. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met dekbalkgebinten. Aan de oostzijde van het vierkant bevindt zich nog een deel van de oorspronkelijke dars. Aan de gehele noordzijde (voorgevel) en aan een deel van de oostzijde (linkerzijde) bevindt zich de oorspronkelijke woning. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel (N) wordt door een zware gladde kroonlijst afgesloten. Het muurwerk wordt door vier lisenen - waarvan één op elke hoek - verdeeld in drie traveeën van gelijke grootte. Elke travee heeft twee vensterassen. Elk venster is getoogd en voorzien van zesruits schuiframen. De rechtse travee (W) heeft in de tweede vensteras vanaf oost een paneeldeur met gietijzeren roostervulling. Boven het midden van de centrale travee en direct boven de kroonlijst bevindt zich een dakkapel onder flauw hellend en overstekend zadeldak. De dakkapel heeft rijk houtsnijwerk aan windveren en gootlijsten en een dubbele paneeldeur met vierruits ramen. De beide zijkanten van de kapel zijn uitgevoerd in rabatdelen. De linkerzijde (O) wordt door een gootlijst afgesloten. Nabij de zuidelijke hoek bevindt zich de eerder genoemde darsdeur die inspringt ten opzichte van de gevel. Het verticale beschot boven de deuren doorsnijdt de gootlijst. In het eveneens terugliggende muurwerk links (Z) naast de darsdeur bevindt zich een eenvoudige houten deur met drieruits bovenlicht. Het overige muurwerk wordt door twee muurdammen - waarvan één op de zuidhoek - verdeeld in twee muurvlakken van ongelijke grootte. Dit muurwerk heeft twee getoogde schuifvensters, identiek aan die in de voorgevel. Het muurwerk heeft onder een getoogd meerruits kelderraam en nabij de darsdeuren een getoogd stalvenster van gietijzer en bevat ter hoogte van de schuifvenster eenvoudige verticale muurankers ter verankering van muurstijlen.

Waardering

De stolpboerderij met bijbehorend hek is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van traditionele landelijke bouwkunst uit de late 19de eeuw. De boerderij heeft ensemblewaarde in relatie tot de daar recht tegenover gesitueerde stolpboerderij aan Dr. de Vriesstraat 55.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDokter de Vriesstraat361654 JVBenningbroek

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Noorder-KoggenlandD1088

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18691869exactvervaardiging