Noorder-Koggenland V 265
Westerstraat 72, 1655 LD te Sijbekarspel

Inleiding

In streek-eigen trant gebouwde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noord-Hollandse type, gelegen op verhoging aan de zuidzijde van de Westerstraat met de noklijn haaks op de weg. De in oorsprong rond 1800 gebouwde stolpboerderij had een houten topgevel boven het centrale schuifvenster aan de voorzijde. Boven deze topgevel bevond zich in het dakschild een gemetselde schoorsteen.

N.B. De aangebouwde partij aan de achterzijde valt buiten de bescherming

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde en ten dele onderkelderde stolpboerderij onder rietgedekt zadeldak met boven beide zijden een pannenrand in rode en zwarte Hollandse pan en aan de achterzijde een rechthoekige spiegel in rode Hollandse pan. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met dekbalkgebinten. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De merendeels symmetrisch opgezette voorgevel (N) heeft een gecementeerde plint. De voorgevel heeft drie negenruits schuifvensters - één centraal geplaatst en één op elke hoek - en twee paneeldeuren. De paneeldeuren, die zich direct naast de beide buitenste schuifvensters bevinden, hebben elk een bovenlicht met ruitvormige onderverdeling. Nabij de linker- en rechterhoek bevinden zich op plinthoogte kleine vierkante keldervensters. De voorgevel heeft geen gootlijst, wel korte gladde windveren ten behoeve van de pannenranden boven beide zijgevels. De rechterzijgevel (W) is een lage wand met een reeks kleine rechthoekige houten stalvensters tussen de klossen van de gootlijst. De linkerzijgevel (O) heeft vier kleine meerruits vensters onder de gootlijst. De achtergevel (Z) heeft rechts de darsdeur.

Waardering

De in streek-eigen trant gebouwde stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van traditionele landelijke bouwkunst uit de vroege 19de eeuw. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de situering op een verhoging langs de weg.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij