Zuidlaren N 108
Dorpsstraat 72, 9474 TC te Zuidlaarderveen

Inleiding

Boerderij "De Horst" is gebouwd in 1905, fraai gelegen op een erf met monumentale bomen, deeluitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. De boerderij is in 1986 verbouwd, waarbij de oorspronkelijke indeling in hoofdopzet bewaard is gebleven en enkele architectonische details gerestaureerd zijn.

Omschrijving

Boerderij van het krimpentype opgetrokken in baksteen onder afgewolfd zadeldak, het gedeeltelijk onderkelderde woongedeelte met friese pannen gedekt, het bedrijfsgedeelte met muldenpannen. Op de nok twee gemetselde schoorstenen.

Het woongedeelte heeft een gepleisterde plint. De gevelopeningen van het woonhuis zijn rechtgesloten onder een segmentboog strek waarvan sluit- en aanzetstenen geaccentueerd zijn, met in het trommelveld een dionysos, god van de wijn en groeikracht van de natuur. De schuifvensters zijn behangen met persiennes. In de voorgevel rechts van het midden een dubbele paneeldeur met sierroosters, in een betegelde portiek gevat in een pilasterstelling op neuten met een dubbele pijl in het fries en met een stoep. Aan weerszijdenvan de entree een gevelsteen, met "19 LFE" en "ZHH 05". Links van de entree twee, rechts één schuifvenster. Onder het wolfeind met hoofdgestel vier éénruits mezzaninovensters.

In de linkerzijgevel met hoofdgestel drie schuifvensters. In de kopse gevel van de krimp een inrit met een segmentboog aan de binnenzijde van de bovendorpel. Boven de inrit een vierlobbig rosetvenster. In de bedrijfsgevel elf stalramen met facetroeden verdeling.

In de rechterzijgevel met hoofdgestel twee schuifvensters en twee kelderramen. Ook hier een dubbele paneeldeur met sierroosters en bovenlicht, met een gietijzeren stoep. In de gevels van de eerste krimp drie schuifvensters met leeg trommelveld. In de tweede krimp in oorspronkelijke staat teruggebracht venster met leeg trommelveld. Aansluitend aan deze krimp, een zg. 'schottendeurtje' dat ter andere zijde verbonden is met het bakstenen bakhuisje. (In deze omgeving noemt men dit 'stookhut of stookhok'). Aan de binnenzijde van deze tweede krimp is de zg. 'pompstraat' zoveel mogelijk in ere hersteld. Tevens is het 'plaatsje' tussen de 'pompstraat' en 'stookhok' belegd met 'Waaltjes". In de bedrijfsgevel negen stalramen.

De bedrijfsgevel heeft rechts een inrit, verder twee loopdeuren met vierruits segmentvormig bovenlicht. Tussen deuren en inrit vier en onder het wolfeind eveneens vier stalramen. Links tegen de gevel aangebouwd een schuurtje onder afgewolfd zadeldak.

Haaks op de rechterzijgevel, ter hoogte van de tweede krimp een bakstenenbakhuisje onder zadeldak met platte friese pannen en een gelobde gootlijst rondom.

InterieurHet is in hoofdindeling bewaard gebleven, al zijn enkele muren doorgebroken. De originele stucplafonds zijn in sommige vertrekken gerestaureerd.

Boerderij van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur