Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510905
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
De Horst
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
25 augustus 1998
Kadaster deel/nr: 
6716/44
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Tynaarlo
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Zuidlaarderveen
X-Y coördinaat: 
246812 - 568447

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Boerderij "De Horst" is gebouwd in 1905, fraai gelegen op een erf met monumentale bomen, deeluitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. De boerderij is in 1986 verbouwd, waarbij de oorspronkelijke indeling in hoofdopzet bewaard is gebleven en enkele architectonische details gerestaureerd zijn.

Omschrijving

Boerderij van het krimpentype opgetrokken in baksteen onder afgewolfd zadeldak, het gedeeltelijk onderkelderde woongedeelte met friese pannen gedekt, het bedrijfsgedeelte met muldenpannen. Op de nok twee gemetselde schoorstenen.

Het woongedeelte heeft een gepleisterde plint. De gevelopeningen van het woonhuis zijn rechtgesloten onder een segmentboog strek waarvan sluit- en aanzetstenen geaccentueerd zijn, met in het trommelveld een dionysos, god van de wijn en groeikracht van de natuur. De schuifvensters zijn behangen met persiennes. In de voorgevel rechts van het midden een dubbele paneeldeur met sierroosters, in een betegelde portiek gevat in een pilasterstelling op neuten met een dubbele pijl in het fries en met een stoep. Aan weerszijdenvan de entree een gevelsteen, met "19 LFE" en "ZHH 05". Links van de entree twee, rechts één schuifvenster. Onder het wolfeind met hoofdgestel vier éénruits mezzaninovensters.

In de linkerzijgevel met hoofdgestel drie schuifvensters. In de kopse gevel van de krimp een inrit met een segmentboog aan de binnenzijde van de bovendorpel. Boven de inrit een vierlobbig rosetvenster. In de bedrijfsgevel elf stalramen met facetroeden verdeling.

In de rechterzijgevel met hoofdgestel twee schuifvensters en twee kelderramen. Ook hier een dubbele paneeldeur met sierroosters en bovenlicht, met een gietijzeren stoep. In de gevels van de eerste krimp drie schuifvensters met leeg trommelveld. In de tweede krimp in oorspronkelijke staat teruggebracht venster met leeg trommelveld. Aansluitend aan deze krimp, een zg. 'schottendeurtje' dat ter andere zijde verbonden is met het bakstenen bakhuisje. (In deze omgeving noemt men dit 'stookhut of stookhok'). Aan de binnenzijde van deze tweede krimp is de zg. 'pompstraat' zoveel mogelijk in ere hersteld. Tevens is het 'plaatsje' tussen de 'pompstraat' en 'stookhok' belegd met 'Waaltjes". In de bedrijfsgevel negen stalramen.

De bedrijfsgevel heeft rechts een inrit, verder twee loopdeuren met vierruits segmentvormig bovenlicht. Tussen deuren en inrit vier en onder het wolfeind eveneens vier stalramen. Links tegen de gevel aangebouwd een schuurtje onder afgewolfd zadeldak.

Haaks op de rechterzijgevel, ter hoogte van de tweede krimp een bakstenenbakhuisje onder zadeldak met platte friese pannen en een gelobde gootlijst rondom.

InterieurHet is in hoofdindeling bewaard gebleven, al zijn enkele muren doorgebroken. De originele stucplafonds zijn in sommige vertrekken gerestaureerd.

Waardering

Boerderij van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur

- vanwege de beeldbepalende ligging in een bijzonder gebied

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsstraat729474 TCZuidlaarderveen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ZUIDLARENN108

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001901globaalvervaardiging
19901996globaalrestauratie