Zuidlaren G 3276
Wilhelminalaan 4, 9471 KN te Zuidlaren

Inleiding

Verpleeghuis De Berkenhof is rond 1930 in expressionistische trant gebouwd als villa voor een juwelier. Opvallend is de windvaan, voorstellende een smid aan het werk. De hoofdvorm van het gebouw is afgeleid van een boerderij. Het pand is verbouwd tot verpleeghuis, waartoe deel van het interieur dat achter de hal ligt en de totale achterzijde van het pand ingrijpend zijn gewijzigd. De bescherming betreft dan ook de gevels zichtbaar vanaf de straatzijde en de vertrekken eveneens aan de straatzijde gelegen.

De naast gelegen woning, Boslaan 2, werd gebruikt door de chauffeur.

Omschrijving

Verpleeghuis opgetrokken in baksteen vanaf een samengestelde plattegrond over één bouwlaag onder een samengestelde kap gedekt met riet.

L-vormig voorhuis met in de oksel de entree met gekoppelde vensters onder het dakoverstek. In de kopgevel aan de straatzijde drie gekoppelde rechtgesloten vensters onder rondbogen met siermetselwerk in de boogtrommel, de buitenste vensters, met glas-in-lood, behangen met luiken. Op de verdieping drie keperboogvensters met geaccentueerde omlijsting. In de nok eveneens een keperboogvenster. In de linkerzijgevel onder het dakschild een venster behangen met luik. In het hoofdvolume het halfronde dakraam. In de dakschilden halfronde dakkapellen met dito vensters.

In de rechterzijgevel een venster met luik en een erker. Rechts van de erker een deur met gekoppelde vensters, die uit op een bordes. De daklijst doorbrekend twee drielicht vensters.

InterieurDe hal en de vertrekken aan de straatzijde zijn in oorspronkelijke staat. Deze hebben (tegel)lambriseringen en glas-in-lood vensters. In het trappenhuis, met glas- in-lood venster is de roos aangebracht, waarvan de windrichting is af te lezen.

Verpleeghuis van architectuurhistorisch belang:

- vanwege de typologie