Zuidlaren K 1624
Groningerstraat 17, 9471 AP te Zuidlaren

Inleiding

Boerderij gebouwd rond 1885, fraai gelegen op een ongeschonden erf, deeluitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. De boerderij heeft een serre met opvallende bovenlichten in Art-Nouveau stijl.

Omschrijving

Boerderij van het krimpentype met aangebouwde schuur (staart), opgetrokken in baksteen onder afgewolfd zadeldak met gegolfde friese pannen gedekt, het bedrijfsgedeelte bovendien grotendeels met riet. Op de nok twee gemetselde schoorstenen. De aanbouw is eveneens opgetrokken in baksteen onder een afgewolfd zadeldak met OH en friese pannen gedekt.

Het woongedeelte heeft een hoofdgestel met de goot als kroonlijst. Centraal In de symmetrische voorgevel een paneeldeur met sierroosters en tweeruits bovenlicht. Aan weerszijdenvan de entree twee zesruits schuifvensters. Onder het wolfeind vier tweeruits mezzaninovensters.

In de linkerzijgevel twee schuifvensters als aan de voorzijde. In de gevels van de eerste krimp drie smalle drieruits schuifvensters. In de zijgevel van het bedrijfsgedeelte negen halfronde stalvensters met kwartronde drieruits roedenverdeling.

Aan de rechterzijgevel tegen de eerste krimp aan de serre; een houten uitbouw met een bakstenen borstwering onder een platdak. In de voorgevel een melkmeisje; een dubbele glasdeur met aan weerszijden een smal vensters. In de zijgevel tegen de krimp één, in de andere zijgevel twee gekoppelde vensters. Alle kozijnen hebben bovenlichten met glas-in-lood ramen met florale Art- Nouveaumotieven. Links van de serre en in de krimp een schuifvenster als in de voorgevel. In de krimp verder een opgeklampte deur met bovenlicht. In de zijgevel van het bedrijfsgedeelte acht halfronde stalvensters met kwartronde drieruits roedenverdeling.

Tegen de achterzijde de aangebouwde schuur (staart). In de achtergevel met uilebord en wolfeind links van de aanbouw een inrit.

De aangebouwde schuur heeft in de bedrijfsgevel een twee loopdeuren, de rechter met bovenlicht, en twee rosetvensters met halfronde vierruits roedenverdeling. In de zijgevels respectievelijk vier en zes stalramen zoals in de voorbouw.

Boerderij met staart van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundige belang:

- als representant van de oorspronkelijke agrarische structuur