Zuidlaren G 5254
Kerkbrink 44, 9471 AL te Zuidlaren

Inleiding

De voormalige pastorie aan de brink is gebouwd rond 1890. De tegen het beschermde dorpsgezicht aangelegen pastorie is gedeeltelijk verbouwd tot kantoor.

De bescherming betreft het exterieur en enkele onderdelen van het interieur.

Omschrijving

Pastorie opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen met opkamer onder een schilddak gedekt met geglazuurde oud hollandse pannen. Op de nokeinden gemetselde schoorstenen met kappen. Het dakschild aan de achterzijde loopt iets lager door. Rondom lopende vernieuwde daklijst. Aan de rechterzijgevel een serre- aanbouw.

Centraal in de symmetrische voorgevel, in een pilasterstelling met hoofdgestel, de entree; een paneeldeur met snijwerk in het bovenlicht. Aan weerszijden twee zesruits schuifvensters. Op de verdieping vijf vierruits vensters, de middelste drie schuivend, de buitenste twee draaiend. De kozijnen hebben pen en gat verbindingen met toognagel en zijn behangen met persiènnes.

De linkerzijgevel is geheel gepleisterd. Zesruits venster als aan voorzijde, echter met draaiende delen, en een zespas.

Aan de rechterzijgevel de serre onder platdak met gootlijst op klossen. In de voorgevel links vier éénruits vensters met borstwering en bovenlicht. Recht twee zesruits schuifvensters. In de zijgevels drie éénruits vensters met borstwering en bovenlicht. Boven de serre een vierruits venster.

Aan de achterzijde rechts de opkamer met twee dubbele paneeldeuren en een kelderraam. Het keukendeel heeft een nieuwe deur met een bovenlicht als aan de voorzijde. Het keukenvenster is modern.

Interieur

De indeling van het interieur verkeert grotendeels in originele staat, evenals sommige architectonische details, o.a. het trappenhuis, plafonds en schouwen.

Voormalige pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als karakteristiek onderdeel van de kern, in de nabijheid van de kerk