Zuidlaren G 4043
De Millystraat 11, 9471 AG te Zuidlaren

Inleiding

Notabelenwoning uit 1897 gebouwd in eclectische trant. De woning is karakteristiek voor de verdichting rond de eeuwwisseling van het oorspronkelijk meer agrarische nederzettingspatroon.

De woning staat vrij in een bescheiden tuinaanleg met een gietijzeren tuinhek aan de straatzijde.

Maatvoering en detaillering van de kozijnen en het hoofdgestel van de dakkapel wijken af van de overige kozijnen. Het motief van de dakkapel is eveneens gebruikt bij De Millystraat 10, aan de overzijde.

Omschrijving

Woning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag onder een met geglazuurde platte friese pannen gedekt afgeknot schilddak.

Het pand heeft een gepleisterde plint met een profiellijst en een rondomlopend hoofdgestel met gootklossen als triglieven in het fries. Alle gevelopeningen zijn segmentboogvormig en hebben een omgetrokken profiellijst met kuif, rustend op consoles met gutae en met een eierlijstmotief..

Centraal in de symmetrische voorgevel een portiek met een hardstenen stoep. In de portiek twee blindnissen en de entree; een dubbele paneeldeur met bovenlicht en moderne sierroosters. Boven de portiek gaat de gevel hoger op in een dakkapel met een balkon op consoles en met smeedijzeren hekwerk. In de dakkapel een drielicht vensterpartij met fastigium motief. Aan weerszijden van de middenpartij twee schuifvensters met een rijkgeprofileerde dagkant. In de dakschilden twee dakkapellen onder platdak met een venster met segmentboog bovenlicht.

In de rechterzijgevel drie schuifvensters, de rechter twee dichter bij elkaar. In het dakschild twee veluxvensters.

In de linkerzijgevel één schuifvenster en een deur.

Notabelenwoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: