Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510914
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/44
Kadastrale aanduiding
Zuidlaren G 6187
de Millystraat 17, 9471 AG te Zuidlaren

Omschrijving

Inleiding

Huize Lariks is gebouwd in 1918 als gemeentehuis van Zuidlaren, in Art Nouveau stijl, in een deel van de kern dat is verdicht met notabelenwoningen. De gevel vermeldt 1959, tot 1958 is het pand gemeentehuis geweest, daarna is het verbouwd tot huize Lariks; in de tuin staat een lariks.

Bescherming betreft het exterieur.

Omschrijving

Pand opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen met een uitbouw langs twee gevels over één bouwlaag, onder met tuil du nord pannen gedekte afgewolfde zadeldaken en afgeknotte ingeknikte schilddaken (aanbouw). Hoger opgaand toren element met ingeknikte zinken spits. Rondom een gemetselde plint met afzaten. Ter hoogte van onder- en bovendorpels van de kozijnen rode bakstenen banden. Gootlijsten met overstek. Alle gevel-openingen zijn segmentvormig en hebben een strek van rode baksteen met hardstenen aanzetstenen. Alle kozijnen zijn rechtgesloten, de trommelvelden zijn vlak gepleisterd. Alle enkelvoudige vensters hebben achtruits bovenlichten.

In de voorgevel, centraal tussen het hoofdvolume en de uitbouw, het torenelement met in een portiek de entree: een dubbele glasdeur met twaalfruits bovenlicht. Vanaf de verdieping heeft de toren hoekpilasters. Op de verdeiping een T-venster. Onder dit venster gevelstenen met "19", "Huize Lariks" en "59". Bovenin de toren siermetselwerk in de vorm van een urn. Onder de gootlijst een fries van siermetselwerk. Het hoofdvolume heeft op de begane grond een driezijdige erker. In de voorgevel een drielichtvenster, de zijdelen met vierruits, het middendeel met achtruits bovenlicht. In de zijgevels van de erker een T-venster. Het balkon op de verdieping, ontsloten door twee dubbele glasdeuren met achtruits bovenlicht, heeft een smeedijzeren balustrade. Onder het wolfeind een laag T-venster. In de aanbouw rechts van de toren, aan deze zijde met hoekpilaster en verkropte gootlijst, eenzelfde drielicht als in de erker.

De linkerzijgevel van het hoofdvolume heeft een middenrisaliet onder een afgewolfde steekkap. Deze telt twee vensterassen. Aan weerszijden van de risaliet één vensteras. De vier assen hebben op de begane grond ieder een schuifvenster en op de verdieping een T-venster. Onder het wolfeind een laag T-venster. In de uitbouw links twee schuifvensters.

Aan de achterzijde de uitbouw met vier schuifvensters, de linker gewijzigd. Geheel links een uitbouw met een deur. In het dakschild, bijna over de volle breedte een moderne dakkapel. Boven het dak van de uitbouw, in de geveltop van het hoofdvolume, een laag T-venster.

Waardering

Huize Lariks van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voor het verdichtingspatroon met notabelenwoningen

- vanwege de ligging in een gebied van bijzonder waarde

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de gaafheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1918
exact
verbouwing
1959
1959
exact
verbouwing tot woonhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden