510903 - Allersmaborg

Westerkwartier
Ezinge

Omschrijving

DIENSTWONING behorende tot de borg Allersma, daterend uit omstreeks 1880 en gebouwd in een stijl met Ambachtelijk-traditionele elementen. Pand heeft een Langwerpige rechthoekige plattegrond, is opgemetseld van rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak van geglazuurde blauwe Hollandse pannen; op de nok een gemetselde schoorsteen. Noordgevel staat in de gracht rondom het borgterrein. Gevels worden beëindigd door bakgoot op houten klossen; topgevels hebben geornamenteerde windveren. Vensters zijn enkele of samengestelde zesruits segmentboogvensters; gevelgedeelten onder de vensters zijn iets teruggelegen. Zuidgevel heeft twee paneeldeuren met segmentboogvormig bovenlicht; tussen deuren een samengesteld segmentboogvenster en op beide hoeken een enkel segmentboogvenster. Westgevel heeft een samengesteld segmentboogvenster en in topgevel een rond roosvenster met gietijzeren roeden. Noord- en oostgevel zijn blind.

Waardering

Dienstwoning (klerkenhuis) bij de Allersmaborg van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de sobere, maar fraaie vormgeving