510923 - Boerderijcomplex
Eibergen M 1510
Bij Hölterweg 1, 7157 AG te Rekken

Omschrijving

Vrijstaande 19de-eeuwse SCHUUR behorende bij het boerderijcomplex Uenk, in 1870 in Duitsland opgekocht en ten oosten van het erf weer opgebouwd. De schuur is in diverse soorten rode baksteen en houten delen opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond. De schuur is een bouwlaag hoog en is overkapt door een hoog en steil zadeldak dat met rode Hollandse pannen gedekt. In de voorgevel (west) twee rechtgesloten dubbele deuren onder een met verticale houten delen beschoten topgevel met eenvoudige windveren. Tussen de dubbele deuren vakwerk en een smal getoogd gietijzeren venstertje, geheel rechts een halfrond gietijzeren venstertje. Een gedeelte van de noordgevel is wat naar buiten verplaatst en wat verhoogd, waardoor het gedeelte van het dakschild hierboven ook opgehoogd werd en vanuit de nok geknikt is. In dit gedeelte van de gevel een staldeurtje. De noordgevel die niet verplaatst is, is opgetrokken in onregelmatige houten delen. In de westelijke zijgevel twee halfronde gietijzeren stalraampjes en een niet oorspronkelijk meerruits venster. De achtergevel (oost) met beschoten topgevel bestaat uit vakwerk en is voorzien van rechtgesloten deeldeuren en lagere rechtgesloten staldeuren. In de schuur zeven ankerbalkgebinten en zicht op de onbeschoten sporenkap.

Waardering

De SCHUUR, deel uitmakende van het boerderijcomplex Uenk, is van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de karakteristieke en functionele vormgeving;

- als goed voorbeeld van een functioneel complexonderdeel dat bij een in fasen gegroeide en gemoderniseerde boerderij behoort;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de schuur en de overige onderdelen van het complex (boerderij en droogschuur);

- vanwege de fraaie en functionele ligging van de schuur aan het erf.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)