510923 - Boerderijcomplex
Eibergen M 1510
Bij Hölterweg 1, 7157 AG te Rekken

Omschrijving

Vermoedelijk laat-19de-eeuwse droogschuur, in 1939 als 'eekschuur' (oorspronkelijk gebouwd als droogschuur voor eikenschors) opgekocht van baron van Heeckeren van Kell in Ruurlo en ten oosten van de schuur, die eveneens bij het boerderijcomplex behoort, opgebouwd. De droogschuur werd in gebruik genomen als tasschuur en wordt thans ook gebruikt als wagenschuur. De een bouwlaag hoge schuur op rechthoekige grondslag is aan alle zijden open (de zuidzijde is thans -1999- afgesloten met golfplaten) en bestaat uit vijf ankerbalkgebinten die een zadeldak dragen dat gedekt is met rode Hollandse pannen.

Waardering

De DROOGSCHUUR, deel uitmakende van het boerderijcomplex Uenk, is van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de eenvoudige en functionele vormgeving;

- als goed voorbeeld van een functioneel onderdeel dat behoort bij een in fasen gegroeide en gemoderniseerde boerderij;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de droogschuur en de overige onderdelen van het boerderijcomplex (boerderij en schuur);

- vanwege de functionele ligging van de droogschuur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Stalling