Emmen H 960
Griendtsveenstraat 41, 7887 TH te Erica

Inleiding

Woning gebouwd in 1912 in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij. gevestigd te Rotterdam, als beambtewoning bij de Griendtveense Turfstrooiselfabriek.

De bescherming betreft het totale bouwvolume inclusief de detaillering van de gevels.

Beschrijving

Gedeeltelijk onderkelderde woning, opgetrokken in baksteen over één bouwlaag, vanaf een rechthoekige plattegrond, onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. In alle gevels T-vensters met drieruits bovenlicht en gebogen bovendorpel. De vensters worden verbonden door speklagen van geel metselwerk, die met de bovendorpels meebuigen.

In de voorgevel (N) rechts van het midden de entree in een portiek, rechts één, links twee van de genoemde T-vensters. In de geveltop twee rechtgesloten T- vensters. Opvallend is het sierspant met makelaar in de windveren.

Aan de einden van de rechtergevel (W) een T-venster, in het midden een kelderraam en een mezzanino venster.

De linkergevel (O) heeft dezelfde geleding als de rechter.

Aan de achterzijde (Z) een keukenaanbouw onder platdak, met toegangsdeur en kleine vensters.