De Molenkamp 12, 7822 EH te Emmen

Inleiding

Villa "Eikenhorst" is gebouwd in 1934, in opdracht van J.M. Blokhuis naar ontwerp in traditionalistische Haagse School trant van L. Daan Jansen en C. Bos, architecten te Utrecht. Typerend zijn een zorgvuldige materiaalkeuze en -detaillering in een met eenvoudige middelen expressief vormgegeven bouwvolume.

De villa is gelegen aan De Molenkamp, tegen de bosrand. Van de sterk vergelijkbare overige bebouwing is Eikenhorst het fraaiste exemplaar in ligging, architectuur en gaafheid.

Omschrijving

Villa opgetrokken in baksteen over één bouwlaag, onder een met terracotta leien gedekte afgewolfde schildkap. Noors kettingverband. Alle kozijnen, behalve in de dakkapellen, zijn van staal.

De voorgevel (W) heeft een plastische werking door het balkon nagenoeg over de volle breedte onder het wolfeind. Op de begane grond zes staande vierruits laddervensters. Geheel rechts een driedelig venster waarvan de zijvensters eveneens vierruits laddervensters zijn. Op de verdieping, uitkomend op het balkon, vanaf links een deur met gekoppeld vierruits venster, een vierruits venster en een staande drieruits venster.

In de linker zijgevel (N) de entree. Links van de entree drie en rechts twee staande tweeruits laddervensters. In het dakschild een hoge kubische opbouw met een vierentwintigruits trappenlicht, oorspronkelijk zat hier een 3x12 laddervenster.

In de achtergevel vanaf links een zestienruits venster, vier staande drieruits laddervensters (van de tweede is de onderste ruit dichtgezet), een paneeldeur met drieruits sleufvenster en een venster. Onder het wolfeind een achtruits en een twaalfruits venster. In het dakschild een ooglidvenster met tweeruits draairaam.

In de rechterzijgevel (Z) links een driedelig venster met vierruits laddervensters als zijdelen. Rechts een vierdelige tuindeur, met dichtgezette borstwering en per deur vierruits ladderroeden. Onder in het dakschild een grote dakkapel onder platdak met twee dubbele zesruits draairamen. Daarboven een ooglidvenster met tweeruits draairaam.

Interieur

In het gemoderniseerde interieur is de oorspronkelijke indeling aangehouden.