Stationsstraat 3, 7811 GG te Emmen

Schoolgebouw uit 1917. Gebouwd als Rijks Landbouw Winterschool.

Thans in gebruik als Open Leer Centrum, waarvoor het interieur van de lokalen is gemoderniseerd. De bescherming betreft het exterieur van de school, de hoofdindeling en het trappenhuis met glas-in-lood ramen.

Omschrijving

School opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen onder met bouletpannen gedekt schilddak met schoorstenen op de nokeinden. De school is gedeeltelijk onderkelderd. Onder de gootlijst op klossen een fries van uitkragend metselwerk. Alle vensters hebben kruiskozijnen met in het raamhout een zesruits roedenverdeling. Boven de vensters strekken. De vensters zijn in verticale spaarvelden over beide verdiepingen gevat, met op de verdiepingscheiding decoratief metselwerk.

De voorgevel (N) heeft een middenrisaliet onder een steekkap met dakkapel. Centraal de entree met stoep in een rondgebogen portiek, met sluitsteen en negblokken. Entree met zijlichten (melkmeisje) en rondgebogen bovenlicht met straalgewijs aangebracht glas-in-lood. In de sluitsteen het jaartal. Boven de portiek een gevelsteen met "R.L.W. school". Op de verdieping een zesdelig kruiskozijn. Aan weerszijden, op beide verdiepingen één kruiskozijn.

In de gevelvlakken aan weerszijden van de risaliet op beide verdiepingen twee kruiskozijnen.

In beide zijgevels aan de zuidzijde vier verticaal gekoppelde kruisvensters, waaronder twee kelderramen.

Aan de achterzijde centraal trappenhuisvensters met glas-in-lood. Aan weerszijden op beide verdiepingen drie hoge smalle vensters onder een gekoppeld vierruits drielichtvenster voor de toiletten. Aan weerszijden daarvan op beide verdiepingen twee kruiskozijnen, behalve links waar een entree met gekoppeld venster en stoep zijn gebouwd.

Interieur

De indeling van de school is gehandhaafd. Het entreeportaal, de hal en het trappenhuis zijn ongewijzigd. Het interieur van de lokalen is gemoderniseerd met verlaagde plafond e.d.

School van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- in de verstedelijking van Emmen en de daarmee gepaard gaande ontwikkeling van onderwijs en scholenbouw

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de typologie

- vanwege de gaafheid

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school Rijks Landbouw Winterschool

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Ambachtsschool Landbouwschool

Glas-in-lood en ornamentiek