Emmen T 662
Westenesscherstraat 50, 7814 TA te Emmen

Inleiding

Boerderij gebouwd in 1915 in opdracht van J. Horring, getekend door J. Daanje uit Emmen. Opvallend is de bijzonder rijke detaillering van met name het woongedeelte van de boerderij. De boerderij is beeldbepalend gelegen aan de Brink.

In 1991 is het bedrijfsgedeelte gedeeltelijk veranderd in kantoorruimte. De baander is hierbij dichtgezet met een glaspui.

De bescherming betreft het exterieur.

Boerderij neigend naar het landherentype, opgetrokken in baksteen.

Het woongedeelte heeft één bouwlaag op een zandstenen plint onder een met Lucas IJsbrand gedekt schilddak. Op de nokeinden schoorstenen met versierde kappen. Onder de gootlijst een bijzondere kroonlijst met een vakverdeling d.m.v. groeven. De vakken hebben schijnvoegen in een fijn verband.

Alle schuifvensters zijn rechtgesloten onder een segmentboog met sluit- en aanzetstenen en met rolwerk en een medaillon in de boogtrommel.

Centraal in de symmetrische voorgevel (Z) een hoger opgaande risaliet onder platdak met eenzelfde kroonlijst, bovendien met gietijzeren crète. Op de begane grond een teruggelegen dubbele paneeldeur met sierroosters tussen overhoekse pilasters met diamantkoppen en cannelures. Op de verdieping een balkon. Aan weerszijden van de middenpartij twee schuifvensters.

In beide zijgevels van het woongedeelte vier schuifvensters, sommige T-vormig.

De kap van het bedrijfsgedeelte is met hollandse pannen gedekt en heeft een piron. In de rechterzijgevel (O) de dichtgezette overhoekse baander en vier gietijzeren stalramen, met facet-roedenverdeling. De linkerzijgevel (N) heeft een krimp met schuifvensters, voorts gietijzeren stalramen.

De bedrijfsgevel, met wolfeind en vlechtwerk onder de gootlijst, heeft links een grote en rechts van het midden een kleine inrit. Ertussen een opgeklampte loopdeur met tweeruits bovenlicht en een stalraam, geheel rechts twee opgeklampte loopdeuren. Onder het wolfeind drie stalramen.

Interieur

De indeling van het interieur van het woongedeelte is gehandhaafd. Het bedrijfsgedeelte is gewijzigd tot kantoor.

Voormalig boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voor het verdichtingspatroon rond de brink