Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510957
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/181
Kadastrale aanduiding
Emmen E 7516
Hoofdkanaal OZ 83, 7881 CN te Emmer-Compascuum

Omschrijving

Inleiding

Rooms Katholieke kerk "H. Willehadus" gebouwd in 1923 in opdracht van het kerkbestuur van de H. Willehadusparochie (voorzitter pastoor J.H. Smeenk) daartoe gemachtigd door de bisschop van het bisdom Utrecht, naar ontwerp van architect Herman Kroes, op de funderingen van een vroegere kerk.

In 1949 is de, inmiddels gesloopte, pastorie tot woning verbouwd naar ontwerp van H.J. Bakx. Deze groninger architect heeft eveneens de van 1959 daterende bidkapel ontworpen.

De kerk is gedeeltelijk gerestaureerd; de dakvlakken, behoudens die van de toren, zijn voorzien van een nieuwe leibedekking. De glas-in-lood-ramen van de kerk met uitzondering van de toren zijn geheel gerestaureerd.

Eenvoudig orgel, gebouwd eind jaren '50 door fa. Verschueren te Heithuizen (Limburg).

Omschrijving

Driebeukige kruiskerk met vier traveeën, de zijbeuk ondergebracht in gekoppelde dwarsbeuken. Aangebouwde narthex. Opgetrokken in baksteen onder zadeldaken. In het dakschild op de traveescheidingen een dakkapel onder schilddak. Halfronde absis met half koepelvormig dak. Toren in de zuidwesthoek afgedekt onder een tentdak, aan de onderzijde naar buiten gezwenkt, met paraboolvormige openingen. In de vier torengevels vlak onder de dakvoet metalen wijzerplaten. In de noordwesthoek de voormalige doopkapel onder schilddak. In dezelfde hoek de sacristie tussen dwarsschip en absis, met aangebouwde bijsacristie en verwarmingsruimte onder platte daken. Het complex bevat aan de noord- en zuidzijde uitgebouwde biechtstoelen onder schilddaken. De entree is teruggelegd d.m.v. archivolten, die recht afgesloten zijn met een keperboogvormige betonnen latei. Aan weerszijden van de entree een venster met eveneens betonnen latei. Boven de intree een boogvormig vijflicht met glas-in-lood, de binnenzijde van de boog paraboloïde, de buitenzijde spits. In de geveltop een ster in siermetselwerk. In de voorgevel, boven de narthex een drielicht van rondboogvensters.

In de kopgevel van het transept en van de dwarsbeuken eenzelfde vijflicht als in de voorgevel.

Interieur

Dakstoel waarvan de spanten boven het schip en het orgelbalkon afgetimmerd zijn met een cassettenplafond. Boven de zijbeuken en transepten gemetselde paraboolvormige tongewelven en boven de absis een half koepelgewelf. Absis voorzien van acht gebrandschilderde glas-in-loodramen. Aan weerszijden van de absis twee zijkapellen, gelijk aan de voormalige doopkapel, met gemetselde gewelven. Paraboolvormige scheidingsbogen van schoon metselwerk tussen de traveeën en de beuken. De bogen staan op granieten kolommen, die rond zijn, behalve onder het orgelbalkon. Tussen de gemetselde ribben gestucte gewelfvlakken met schabloonmotieven. Terasso vloer. De kerk heeft de originele banken in de originele opstelling. Altaar met tweede vaticaanse concilie in de jaren '60 gewijzigd. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Waardering

RK kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als karakteristiek voor kerkenbouw uit de periode 1920-40

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de gaafheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1923
1923
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiskerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden