Kanaal B ZZ 228, 7881 NM te Emmer-Compascuum

Smederij, gebouwd in 1914 door H. Hesseling. In 1920 is een woning met winkel aangebouwd.

Erfbeplanting met keibestrating. In 1990 was de inventaris nog aanwezig.

Omschrijving

De smederij is opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder met friese pannen gedekt zadeldak. De tuitgevel aan de straatzijde heeft bakstenen sierwerk in de topgevel. Langs de rand een klimmend keperfries van pleisterwerk. In de straatgevel een inrijdeur met meerruits bovenlicht. De inrit bestaat uit twee gepaneelde glasdeuren met zestienruits roedenverdeling, in het midden vierkant, langs de randen smaller. Aan weerszijden van de inrit een ijzeren venster met segmentboog. Het venster is negenruits met een vijfruits bovenlicht met straalsgewijze roedenverdeling. Boven de inrit een zolderdeur met aan weerszijden zeslobbige roosvensters. In de zijgevel (O) vijf ijzeren vensters als in de straat gevel.

In de achtergevel rechts een ijzeren venster en in de geveltop twee roosvensters als aan de voorzijde. Verder een aanbouw onder lessenaardak.

De woning met winkel is opgetrokken in baksteen met een plint vanaf een rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak. Alle gevelopeningen zijn afgesloten door een latei met sierreliëfs. Het winkeldeel is gevat in een pilasterstelling van uitgemetselde baksteen met basementen en kapitelen van pleisterwerk. Aan de straatzijde centraal de entree; een glasdeur met gebogen roeden en bovenlicht. Aan weerszijden een grote winkelruit met bovenlicht. Boven de entree een dakkapel met dubbele zolderdeur en balkon.

In de linkerzijgevel heeft de winkel een even grote etalageruit als in de voorgevel. Verder drie schuifvensters en een verbindingsmuurtje met de smederij.

In de rechterzijgevel heeft de etalage de halve breedte van de voorzijde. Verder respectievelijk een schuifvenster, een venster ter grootte van het bovenlicht van het schuifvenster, een wc-raampje en ten slotte nog een schuifvenster.

Smederij en woning met smederij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- in de ontwikkeling van kleinschalige industrie (industrieel archeologische waarde)