Vaart NZ 139, 7833 HH te Nieuw-Amsterdam

Inleiding

Kerk gebouwd in 1925 in opdracht van de Kerkeraad der Gereformeerde Kerk te Nieuw-Amsterdam, naar ontwerp van W. van Straten met invloed van de Amsterdamse School. In de achtergevel is materiaal van de oude kerk hergebruikt. Het interieur verkeert in oorspronkelijke staat. Opvallend is de typologie van de kerk die de ruimtewerking heeft van een centraalbouw.

Eind jaren '50 zijn de vergaderlokalen verbouwd door architectenbureau Gebr. Blaauw uit Emmen. In 1976 is de bestaande pastorie gesloopt, op het naastliggende perceel is de nieuwe gebouwd , naar ontwerp van architect A. Rotmensen uit Schoonebeek in landschappelijke villastijl.

Omschrijving

Kruiskerk met dubbel transept en uitgebouwde consistorie, opgetrokken in baksteen, onder paraboolvormige zadeldaken gedekt met OH-pannen. De kerk heeft een plint met donkere bakstenen speklagen. De gootlijsten zijn om de hoeken gezet van de kopgevels. Op de viering een diagonaal geplaatste dakruiter; een taps toelopende houten opbouw met een spits tentdak met paraboolvormig gebogen dakschilden, bekroond met een spits.

De voorgevel en de kopgevels van het transept hebben aan de zijkanten steunberen die aansluiten op de kromming van het dakvlak, waardoor de gevels in hun totaal paraboolvormig lijken te zijn.

De voorgevel heeft een risalerende entreepartij met stoep, daarin drie dubbele opgeklampte deuren, de middelste breder. De spleetvormige bovenlichten met glas- in-lood zijn van de deuren gescheiden door een fries van staand metselwerk over de volle breedte van de risaliet. Boven de waterlijst van de risaliet een gevelsteen gevat in decoratief metselwerk met: "Onze hulpe is in de naam des heeren. Psalm 124 vs 8". Boven de risaliet zeven vensters gescheiden door bakstenen muurdammen, tesamen een parabool vormend. In de geveltop een sluitsteen van decoratief metselwerk.

De kopgevels van de transeptarmen hebben drie gekoppelde vensters met daarboven een paraboolvormige drielicht van door muurdammen gescheiden vensters. Alle vensters met glas-in-lood. In de geveltop een sluitsteen van decoratief metselwerk.

In de zijgevels van het schip drie gekoppelde paraboolvormige vensters.

De gevels van de consistorie zijn gewijzigd.

InterieurDe afwerking van interieur is in Amsterdamse School stijl. Met schroten afgetimmerde dakstoel. Houten lambriseringen, balkon met overnaadse delen, betegelde preekstoel. Originele banken in origineel visgraatvormig bankenplan.

Geref. kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de beeldbepalende ligging