Vaart ZZ 66, 7833 AC te Nieuw-Amsterdam

Inleiding

Op 10 feb. 1908 kreeg rijksbouwmeester C.H. Peters te 's Gravenhage vergunning voor het bouwen van een postgebouw te Nieuw-Amsterdam. Het betreft een standaardontwerp, zoals dat ook uitgevoerd is in bijv. Emmen en Zuidlaren, in de voor dit gebouwtype gebruikelijke zgn. postkantoorgotiek, d.w.z. in neo-Hollandse-Renaissance stijl met gotische en chalet-stijl kenmerken. De zeer kloeke dakruiter die bij dit ontwerp hoorde en een kenmerkend onderdeel is van de grotere postkantoren van Peters, is hier niet meer aanwezig.

In 1978 is het interieur van het postkantoor gedeeltelijk veranderd door de Rijksgebouwendienst.

In 1939 is, vrijstaand, een onbewaakte automatische telefooncentrale "tot automatiseering van de Rijkstelefoon" achter het postkantoor neergezet.

De bescherming betreft het hoofdvolume en de detaillering van de gevels.

Omschrijving

Postkantoor met woning opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen met aanbouwen over één bouwlaag aan de achterzijde, alle onder met rode bouletpannen gedekte zadeldaken. Gemetselde plint. Onder de vensters van de begane grond een natuurstenen afzaat rondom. Onder de vensters van de verdieping een natuurstenen waterlijst eveneens rondom. T-vormige schuifvensters, segmentboogvormig gesloten, met een drieruits bovenlicht, waarvan de ruiten eveneens segmentboogvormig gesloten zijn.

In de hoofdgevel drie maal drie vensterassen met op beide verdiepingen een T- venster.

De eerste en de zevende travee hebben een (gewijzigde) entree. In het dakschild twee dakkapellen onder steekkap, met wolfeind, piron en windveren en een zesruits venster.

De linker kopgevel heeft op de begane grond een T-venster met aan weerszijden een blindnis. Op de verdieping aan de zijkanten twee smalle schuifvensters met tweeruits bovenlicht. In de geveltop vijf gekoppelde nissen, naar het midden toe breder, de middelste met een klein schuifvenster met tweeruits bovenlicht. In de geveltop een schot in chaletstijl. Op de verdiepingscheidingen in totaal vier muur ankers.

De rechter kopgevel heeft eenzelfde indeling als de linker. Op de begane grond echter een moderne aanbouw. Op de verdieping links een blindnis i.p.v. een T- venster.

Aan de achterzijde de aanbouwen over één laag. De gevels hiervan zijn door moderne uitbredingen grotendeels gewijzigd. In de achtergevel drie vensters, zoals de bovenlichten in de voorgevel en een geveltop zoals in de kopgevels van de voorbouw. De kopgevel van de dwarsbouw heeft eenzelfde indeling, echter met twee vensters. Tussen deze gevel en de linker kopgevel van de hoofdbouw een uitbouw onder platdak, met een gevelindeling als van de hoofdbouw, met twee T- vensters.

Postkantoor van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als onderdeel van de ontwikkeling van het voorzieningen niveau