Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510965
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/149
Kadastrale aanduiding
Emmen H 2330
Zijtak WZ 142, 7833 BH te Nieuw-Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Woonhuis La Paix is gebouw rond 1885. Het was het huis van de vervener Dommers, de directeur van de Drentse Landontginning Maatschappij.

Omschrijving

Woning opgetrokken in deels gepleisterde baksteen met een voorbouw van twee bouwlagen en een aanbouw van één laag, beide onder met muldenpannen gedekt zadeldak, bij de aanbouw afgewolfd. Rondom een gootlijst op klossen.

De voorbouw heeft een horizontale tweedeling met op de begane grond een natuurstenen plint en een gepleisterd blokverband en op de verdieping, gescheiden door een waterlijst, schoonmetselwerk. Hoekpilasters over de volle hoogte.

De voorgevel heeft een geheel gepleisterde middenrisaliet onder een steekkap. De entree bestaat uit een dubbel paneeldeur met sierrooster en een bovenlicht met lantaarn, het geheel in een portaal met verkropte kroonlijst. Boven het portaal een nis met "La Paix". Op de verdieping twee gekoppelde vensters met rondboog bovenlichten, onder een meebuigende profiellijst. Op de begane grond aan weerszijden van de risaliet twee dubbele glasdeuren met bovenlicht. Op de verdieping tweemaal twee T-vensters.

De linkerzijgevel heeft op de begane grond twee gekoppelde venster met bovenlicht in een geprofileerde lijst. Op de verdieping een aedicula met twee gekoppelde T-vensters. In de geveltop twee gekoppelde keperboog vensters met één keperboog bovenlicht.

De rechterzijgevel heeft op de begane grond dubbele openslaande glasdeuren met en bovenlicht. Sporen doen vermoeden dat hier de veranda is verwijderd, het bordes is nog aanwezig. Op de verdieping een aedicula met eveneens dubbele glasdeuren, wsl. had de veranda een balkon. In de geveltop twee gekoppelde keperboog vensters met één keperboog bovenlicht.

De aanbouw is aanmerkelijk soberder uitgevoerd. Eén zijgevel heeft een moderne aanbouw onder platdak gekregen. In de originele zijgevel tweemaal twee gekoppelde vensters met bovenlicht. De achtergevel heeft eveneens een moderne aanbouw. Onder het wolfeind twee rechtgesloten zesruits dubbele draairamen met segmentboogvormige strek.

Interieur

De indeling is grotendeels bewaard gebleven met in enkele vertrekken de originele detaillering in de vorm van lambriseringen en schouwen.

Waardering

Woonhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- in verband met de industriele ontwikkeling van de streek

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de typologie

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de gaafheid en de zeldzaamheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden