Eemslandweg 133, 7894 AH te Zwartemeer

Inleiding

Grenskantoor gebouwd te Barger-Oosterveen in 1904 in opdracht van Jhr. J. Hora van Holthe tot Ichten. In de jaren '60 is de woning enigszins gewijzigd en zijn enkele daklichten en een kelderraam in de zijgevel aangebracht. De bescherming betreft het hoofdvolume en de oorspronkelijke geveldetaillering.

Omschrijving

Pand opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond met een aanbouw over één bouwlaag onder een met muldenpannen gedekt samengesteld zadeldak. De gevelopeningen zijn segmentboogvormig, de sluit- en aanzetstenen zijn geaccentueerd. De T-vensters zijn rechtgesloten en hebben twaalfruits bovenlichten. De voorgevel bestaat uit de kopgevel van het lange bouwdeel (de woning) en de zijgevel van het haakse bouwdeel (het grenskantoor). De geveldelen parallel aan de straat hebben speklagen. In de kopgevel van het lange bouwdeel twee T-vensters, in de geveltop een tweeruits draairaam. In de zijgevel van het kantoor rechts de entree met bovenlicht en links twee gekoppelde vensters onder één segmentboog. In de linkerzijgevel, de kopgevel van haakse bouwdeel, links een venster aan de rechterkant.

In de rechterzijgevel, de zijgevel van de woning, vier T-vensters. In de korte zijgevel van de woning eenruits vensters. Aan de achterzijde een moderne aanbouw.

In de andere zijgevel van het kantoor, een T-venster.

Voormalig grenskantoor van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: