Griendtsveenstraat 39, 7887 TH te Erica

Inleiding

Huize Carex is in 1912 gebouwd in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij, gevestigd te Rotterdam, als directiewoning bij de Griendtveense Turfstrooiselfabriek. Het ontwerp voorzag in een serre, deze is wellicht nooit uitgevoerd. De directiewoning vormt een schakelelement in de nederzetting gesticht door de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij.

De bescherming betreft het exterieur en de detaillering van de gevels.

Beschrijving

Woonhuis opgetrokken in baksteen vanaf een L-vormige plattegrond over twee bouwlagen onder met muldenpannen gedekte zadeldaken met wolfeinden en pironnen. In de oksel een aanbouw over twee bouwlagen onder plat dak.

In de verspringende voorgevel (N) links onder de entree met bovenlicht en een schuifvenster met drieruits bovenlicht. Op de verdieping twee schuifvensters met achtruits bovenlichten. In het dakschild een dakkapel onder lessenaardak. In het vooruitstekende deel op de begane grond twee schuifvensters met gebogen bovendorpel. Op de verdieping een T-venster met gebogen bovendorpel, gekoppeld met twee vensters in een blindnis. Onder het wolfeind een kleiner schuifvenster.

In de rechtergevel (W) aan de rechterzijde op beide verdiepingen twee schuifvensters met achtruits bovenlichten.

In de linkergevel, in het vooruitspringende deel op beide verdiepingen links een dubbelvenster met bovenlicht en rechts twee klimmende trapvensters. In de geveltop een venster met zesruits bovenlicht. In de gevel van de uitbouw op beide verdiepingen een vierruits venster met achtruits bovenlicht.

Aan de achterzijde links een serre uitbouw met centraal twee openslaande deuren onder één achtruits bovenlicht, geflankeerd door twee vensters, ieder met een zesruits bovenlicht. Op de serre een balustrade, het balkon op de verdieping wordt ontsloten door twee openslaande deuren met één drieruits bovenlicht. In de geveltop, onder het wolfeind een venster met drieruits bovenlicht. In gevel van de uitbouw op de begane grond een deur met bovenlicht en een T-venster met drieruits bovenlicht. Op beide verdiepingen een ééruits venster.

Voormalige directiewoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als een van de sleutelonderdelen van een industriële nederzetting