Schoonebeek C 6309
Middendorp 10, 7761 PP te Schoonebeek

Inleiding

Boerderij naar duits voorbeeld, gebouwd in 1849. In 1943 is de kap van de boerderij hersteld na stormschade door H. Rotmensen, in opdracht van de heer E. Karst te Oudschoonebeek. De nieuwe kap is 80 cm. lager en heeft kleine overstekken. Sober maar zeer solide gebouwd, op een zandkop en daardoor stevig in de benen (nauwelijks verzakt). In hoofdopzet is de boerderij onveranderd gebleven. Alle vensters hebben de originele eikenhouten kozijnen. Enkele gevelopeningen zijn veranderd. Op het erf een hoogstammige boomgaard en een houten schuur.

De bescherming betreft het exterieur inclusief architectonische detaillering en de hoofdindeling van het interieur.

Beschrijving

Boerderij van een duits type met hoge zijgevels, opgetrokken in baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen, onder een met riet gedekt zadeldak. Raamdorpels zijn eveneens van zandsteen, de originele kozijnen zijn van eikenhout.

De voorgevel van het woongedeelte heeft op de begane grond drie zesruits schuifvensters, waarvan de middelste oorspronkelijk een deur was, en in de geveltop twee. Daartussen een gevelsteen met: "herbouwd door L. Mulders/J. Slokman/A. Klaassen". Langs de dakrand vlechtwerk.

In de linker zijgevel in het woongedeelte links twee schuifvensters, de entree en twee tot uitzetvenster veranderde schuifvensters. In het bedrijfsgedeelte staldeuren en betonnen stalramen (jr. '30). In het dakvlak twee driehoekige dakvensters met afgeronde tophoek.

In de rechter zijgevel voor het woonhuisgedeelte zesruits vensters, een 24 ruits schuifvenster en een kelderraam. In het bedrijfsgedeelte is de inrit dichtgezet en zijn staldeuren veranderd. In het dakvlak twee driehoekige dakvensters met afgeronde tophoek.

Centraal in de achtergevel de baander, geflankeerd door twee loopdeuren en twee ijzeren stalramen. In de geveltop, tussen twee ijzeren stalramen een gevelsteen met: "vernieuwd door G.K. en H.S. 1871".

De indeling van het interieur verkeert grofweg in originele staat. Tussen woon- en bedrijfsgedeelte is een gang aangebracht. De entree is van de voorgevel naar de zijgevel verplaatst. In één vertrek is een tegellambrisering aanwezig. De meeste vertrekken zijn met zachtboard afgetimmerd. Opvallend is het kapgebint van het bedrijfsgedeelte, waarvan de ankergebinten de volle breedte van de boerderij overspannen (ca. 11 m.).

Boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere waarde