Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510973
Complexnummer
510972 - Gasterenseweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/34
Kadastrale aanduiding
Anloo T 130
Gasterenseweg 1, 9467 TA te Anloo

Omschrijving

Inleiding

Recreatiewoning gebouwd ca. 1930. Het ontwerp is van J. van Houten, in 1916 benoemd tot gemeente-opzichter en bevoegd in de avonduren bouwtekeningen te maken. De woning verkeert nagenoeg in originele staat, ook wat betreft het interieur. De bescherming betreft het bouwvolume, de indeling en de originele detaillering van exterieur en interieur.

Omschrijving

Recreatiewoning opgetrokken over één bouwlaag in deels gepotdekselde, deels gepleisterde baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een rieten wolfdak. Schoorsteen op de nok. Langs de rietrand rondom een geprofileerd knijpdeel. De oorspronkelijke gevelopeningen op de begane grond zijn met luiken behangen.

De voorgevel met risaliet heeft een gepotdekseld beschot in de geveltop. Het schot zwenkt naar onderen uit in de middenrisaliet. Links van de risaliet de entree in een portiek, met kelderraam, toiletraam en een deels dichtgezet oorspronkelijk tienruits keukenvenster. In de middenrisaliet op beide verdiepingen tweelichten, onder met twaalfruits, boven met negenruits vensters. Rechts van de risaliet een zesruitsvenster. In de geveltop, links van de risaliet een vierruits venster.

In de rechterzijgevel v.l.n.r. een opgeklampte deur, twee kleine vensters en een tweelicht venster met negenruits draaiende delen. In het dakschild een met riet bedekte dakkapel met een drielicht venster.

In de linkerzijgevel een erker over twee verdiepingen, op de verdieping gepotdekseld, onder een rieten steekkap, over de gehele hoogte met afgeschuinde hoeken. Op de begane grond een achtruits vensters in de drie gevelvlakken, op de verdieping drie maal twee twaalfruits vensters, tot een rondgebogen bandraam aaneengekoppeld. Links van de erkerpartij een loggia met openslaande glasdeuren, met paneel een twaalfruits roedenverdeling. Rechts van de erkerpartij de portiek met de entree. In het dakschild een rieten dakkapel met een drieruits ooglid venster. In de achtergevel eenzelfde risaliet als in de voorgevel. Het venster op de begane grond is gewijzigd tot een éénruits venster, zonder luiken. Op de verdieping eenzelfde venster als in de voorgevel. Links van de risaliet een schoorsteen met onderin een barbeque en een tweelicht venster met zesruits draaiende delen. Rechts van de risaliet is de loggia dichtgezet tot eenruits venster.

Interieur

Het interieur van de woning heeft de oorspronkelijke indeling met houten en bakstenen lambrisering.

Waardering

Recreatiewoning van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de bijzondere bouwstijl

- als onderdeel van een complex in een karakteristieke omgeving

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de gaafheid

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510972. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Recreatiehuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden