Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510974
Complexnummer
510972 - Gasterenseweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/27
Kadastrale aanduiding
Anloo T 452
Gasterenseweg 3, 9467 TA te Anloo

Omschrijving

Inleiding

Woning gebouwd ca. 1930. Het ontwerp is van J. van Houten, in 1916 benoemd tot gemeente-opzichter en bevoegd in de avonduren bouwtekeningen te maken.

De woning is in 1962 gemoderniseerd waarbij het interieur volledig gewijzigd is, evenals enkele gevelopeningen, en het bordes is toegevoegd. De indeling is omgedraaid; garage wordt woonkamer, woonkamer wordt slaapkamer. De oude voorgevel is onveranderd. Voor de bescherming zijn de ingrepen van de jaren '60 van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Woonhuis opgetrokken over één bouwlaag in deels met houten beschot afgedekte baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een rieten wolfdak.

De voorgevel heeft een forse erkerpartij, op de eerste verdieping breder dan op de begane grond. In de top zijn de gevel en de erker gepotdekseld. In de erker een drielicht venster. Op de begane grond is (in de jaren '60) een bordes aangebracht, de vensters zijn veranderd in openslaande deuren. Aan weerszijden van de erker tweelicht vensters met zesruits draaiende delen.

In de rechtergevel, rechts een tweelicht venster met zesruits draaiende delen. In het dakschild een schoorsteen en een met riet bedekte dakkapel met tweelicht venster met liggende zesruits draaiende delen. (moderne entree)In de linkergevel centraal een terugliggend gepotdekseld geveldeel over twee verdiepingen onder een steekkap. Op de begane grond een meerruits liggend venster, op de verdieping een tweelicht venster met liggende zesruits draaiende delen. Aan weerszijden van dit geveldeel moderne vensterpartijen. In het dakschild een schoorsteen.

Aan de achterzijde is over de volle breedte een moderne aanbouw geplaatst onder een platdak. In de gepotdekselde geveltop rechts een tweelicht venster met vierruits draaiende delen. Links moderne vensters.

Waardering

Woning architectuurhistorische en stedebouwkundig belang:

- vanwege de bijzondere bouwstijl

- als onderdeel van een complex in een karakteristieke omgeving

- vanwege de beeldbepalende ligging

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510972. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden