Anloo R 431
Nijend 6, 9465 TR te Anderen

Inleiding

Boerderij, waarvan het huidige woonhuisgedeelte oorsrpronkelijk als "zuivelfabriek" is gebouwd in 1898 (pasteuriseren van melk, boter maken). Rond 1910-20 is het schuurgedeelte aangebouwd, het melkbedrijf werd bakkerij en boerderij. Alleen de kelder van het woongedeelte herinnert aan de zuivelfabriek. Het overstek aan de voorzijde van de schuur is aangebracht rond 1910-20, om het woonhuis van licht te voorzien in de zijgevel en van uitzicht over de brink.

In 1950 is het tweede schuurdeel aangebouwd. In 1966 is in de zijgevel van het woonhuis van twee ramen een groot venster gemaakt, hierbij is in het interieur een grote woonkeuken gerealiseerd.

De bescherming betreft het totale bouwvolume en de gevelindeling en detaillering waar deze nog van voor 1950 dateert.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken schuur met L-vormig zadeldak met friese pannen gedekt. Inrijdeur met driehoekig bovenlicht onder overstek met topgevel en roosvenster, links gedragen door een houten kolom op poer (niet origineel), rechts steunend op de bouwmassa. In het woongedeelte vier schuifvensters met getoogde bovenlichten en één om de hoek onder de overstek.

In de rechterzijgevel een groot en op de verdieping een klein venster. Op de hoek een krimp daarin de entree en een dichtgezet schuifvenster.

In de achtergevel twee zesruits ijzeren stalramen met segmentboog.

In de voorgevel van het bedrijfsgedeelte onder de overstek een dubbele inrijdeur, rechts met een horizontaal gedeelde deur, onder een driekhoekig bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling. Ernaast een klein roosvenstertje. In de top van de overstek eveneens een roosvenster.

In de linkergevel zeven liggende zesruits ijzeren stalramen. Rechts twee van dergelijke ramen en een horizontaal gedeelde deur.

In de achtergevel vijf stalramen.

De aangebouwde schuur met wolfeind is van 1950.

Voormalige zuivelfabriek/boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- in de sociaal-economische ontwikkeling van de streek

- als industrieel archeologisch erfgoed

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de byzonderheid van het gebouwtype dat een overgang vormt tussen boerderij en industrieel gebouw

- vanwege de zeldzaamheid

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Melkfabriek