Anloo AA 522
Semsstraat 24, 9659 PA te Eexterveenschekanaal

Inleiding

Brugwachterswoning gebouwd ca 1880 in directe samenhang met de ontwikkeling van de vervening Eexterveenschekanaal in het algemeen en de tolheffing voor de naastliggende draaibrug in het bijzonder.

Beeldbepalend gelegen als een van de kenmerkende elementen van het Eexterveenschekanaal.

In de jaren '50 is de indeling van de woning gewijzigd en zijn dakkapellen geplaatst. De bescherming betreft het exterieur, de naoorlogse wijzigingen zijn voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Vrijstaande woning opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag, onder een met pannen gedekt afgewolfd zadeldakVoorgevel met een open rechter hoek, gedragen door een lichtgebogen ijzeren I- profiel, steunend op een gietijzerenkolom. Het midden en het linkerdeel van de voorgevel is geleed d.m.v. vier lisenen, die van het middendeel zijn hoger opgaand en verbonden door een rondboog (korf-?).

Onder de boog een ovaal venster met ruitvormige roeden gevat in een rollaag. Tussen de lisenen twee rechtgesloten schuifvensters onder een rondboog en een blindnis, voor het toltariefbord. De zuidoostgevel is enigszins gewijzigd, met in het dakschild twee dakkapellen.

Brugwachterswoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als kenmerkend onderdeel van de infrastructurele ontwikkeling van het Eexterveensche kanaal